Puberteedipidurid ja soovahetushormoonid – pole piisavalt teavet, et pidada neid ohutuks

PM Tervis
Copy
Sooidentiteedi küsimustes tuleb kujundada teaduspõhine arusaam.
Sooidentiteedi küsimustes tuleb kujundada teaduspõhine arusaam. Foto: Shutterstock

Uuringud, mis käsitlevad puberteediea blokaatorite (teismeeapidurite) ja hormoonide kasutamist soolist düsfooriat (ebakõla) kogevate laste ja noorte seas, on ebapiisavad. Seega on võimatu hinnata nende tõhusust või mõju vaimsele ja füüsilisele tervisele, leiti kahes süstemaatilises ülevaates, mis avaldati ajakirjas Archives of Disease in Childhood.

Puberteediea blokaatorite tõhusust käsitlevasse ülevaatesse kaasatud 50 uuringust oli vaid üks kõrge kvaliteediga. Autorid jõudsid järeldusele, et kuigi enamik uuringuid viitas, et ravi võib mõjutada luude tervist ja pikkust, «ei saa teha järeldusi mõju kohta soolisele düsfooriale, vaimsele ja psühhosotsiaalsele tervisele või kognitiivsele arengule», vahendab Briti meditsiiniajakiri (BMJ). 

Sarnaselt oli 53 uuringust, mis hõlmasid maskuliniseerivate ja feminiseerivate hormoonide kasutamist, ainult üks piisavalt kõrge kvaliteediga, leides vähe või vaid vastuolulist tõendusmaterjali valdkondades, nagu keharahulolu, psühhosotsiaalsed ja kognitiivsed tulemused, viljakus, luude tervis ja kardiometaboolsed mõjud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles