Too roheline kevad taldrikule

Irina Tamme
, Fitlapi toitumisnõustaja
Copy
Karulaugupesto sepikul.
Karulaugupesto sepikul. Foto: Fitlap/erakogu

Lõpuks ometi on talv läbi saanud ning kevad kätte jõudnud. Paljud on väga oodanud selle saabumist, sest talvel valitsev külm ja pimedus on juba tõeliselt ära väsitanud. Sageli räägitakse kevadväsimusest, kuid pigem peakski ehk pidama seda talveväsimuseks?

Kevadega saabuv päikesevalgus, rohelus ja linnulaul süstiks hoopis justkui uue energia sisse ning see teeb heaks nii tuju kui annab ka jõudu paljudeks tegevusteks. Tegelikult pole talvele omase energialanguse taga mitte üksnes külm ja pime aeg, vaid seda mõjutab tugevalt ka toidulaud.

Talvises menüüs on paratamatult vähem värve ja kodumaist kraami, mis tähendab, et toidust saab vähem väärtuslikke vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja muid organismile vajalikke ühendeid ning tegelikult ka vähem maitseelamust. Sest kes ei teeks vahet ilusal punasel, hästi lõhnaval ja imeliselt maitsval otse kasvuhoonest nopitud tomatil ja kahvatul, üsna lõhnatul, nii mõnelegi veidi plastmassi meenutaval kaugest riigist meie poeletile jõudnud tomatil. Õnneks hakkab nüüd aina lähemale jõudma see aeg, kus saab üha rohkem kodumaist toidulauale panna. Ning kuigi aiast viljade korjamisega peab siiski veel suveni ootama, pakub kevadine metsaalune ja aiaäärne rikkalikult väärtuslikku rohelist kraami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles