Armastatud toidus on märkimisväärselt mürgiseid aineid, vähemalt USAs

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Dartmouthi Geiseli meditsiinikooli  epidemioloogiadotsendi Megan Romano  juhtimisel läbiviidud uuringu tulemused rõhutavad vajadust rangemate rahvatervise soovituste järele, mis määraksid kindlaks ohutu mereandide tarbimise määra PFAS (polü- ja perfluoroalküülühendid) kokkupuute piiramiseks. See vajadus on eriti aktuaalne näiteks Uus-Inglismaa (USA idarannik) rannikualadel, kus tööstuse ja PFAS-reostuse pärand kattub kultuurilise eelistusega kala tarbida.

Romano sõnul ei ole nende soovitus mereande mitte süüa – tegemist on suurepärase lahja valgu ja oomega-rasvhapete allikaga. Kuid mereandidel võib olla ka alahinnatud roll PFAS-iga kokkupuutel. «Mereandide tarbimise riskide ja eeliste mõistmine on oluline inimestele, kes teevad otsuseid oma dieedi kohta, eriti haavatavatele rühmadele nagu rasedad ja lapsed,» ütles Romano.

Uuring ühendas analüüsi PFAS-i kontsentratsioonidest värsketes mereandides New Hampshire'i osariigis läbi viidud toitumisharjumuste riikliku küsitlusega. Uus-Inglismaa, sealhulgas New Hampshire, on üks USA suurimaid mereandide tarbijaid, mis tegi sellest osariigist ideaalse koha mereandide kaudu PFAS-i kokkupuute ulatuse mõistmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles