Viljandi haigla mobiilsed diagnoosikabinetid aitasid mullu tervist kontrollida tuhandetel inimestel

PM Tervis
Copy
Kõikjal Eestis ringi sõitev Viljandi haigla mammograafiabuss aitas kaasa uuringurekordi püstitamisele.
Kõikjal Eestis ringi sõitev Viljandi haigla mammograafiabuss aitas kaasa uuringurekordi püstitamisele. Foto: Tairo Lutter

Eesti Vähiliidu ja Viljandi haigla mobiilne meestekabinet, nahakabinet, naistekabinet ja mammograafiabuss sõitsid eelmisel aastal mööda Eestit ning pakkusid rohkem kui 10 000 inimesele, kes elavad suurtest keskustes kaugemal, võimalust oma tervist kontrollida.

Meestekabinet pakub meestele võimalust käia uroloogi vastuvõtul, kuhu võib pöörduda nii konkreetse kuse- ja suguteede vaevusega kui ka profülaktiliseks kontrolliks.

Meeste diagnoosikabinetis osutati 2023. aastal teenust 36 vastuvõtupäeval ning kokku tehti 1256 vastuvõttu, neist 705 olid kontaktvastuvõtud ning 551 kaugvastuvõtud. Meestekabinetis diagnoositi eelmisel aastal kolm esmast eesnäärmevähki, üks põievähk ja üks neerutuumor, mis on jälgimisel.

Võrreldes eelmise aastaga on suurenenud eesnäärmevähi kahtlusega aktiivsel jälgimisel olevate patsientide arv ja nende patsientide arv, keda on saadetud MRT uuringule. Meestebuss pakub võimalust patsientidel käia ka vajadusel järelkontrollis kodukandis mobiilses kabinetis.

Mobiilses meestekabinetis vastuvõtte tegeva uroloogi dr Teesi Sepa sõnul on meeste huvi enda tervisesse ja selle juhtimisse oluliselt paranenud.

Nahakabinet annab võimaluse kontrollida oma kehale tekkinud kahtlaseid häirivaid moodustisi ja sünnimärke. Diagnoosimist vajavate nahamoodustiste kõrval võib aga nahaarsti poole pöörduda ka muude nahaprobleemidega.

Nahakabinet osutas 2023. aastal teenust 48 vastuvõtupäeval, kokku tehtid mobiilses kabinetis 1070 esmast vastuvõttu. Eelneva aastaga on enam-vähem samaks jäänud edasistele uuringutele saadetud patsientide arv.

Nahakabinetis teeb vastuvõtte dr Aade Topniku ning tema sõnul saadab ta igalt vastuvõtult vähemalt neli inimest edasistele uuringutele.

Naistekabinetis on kõigil naistel võimalus kontrollida oma rindu, samuti käia günekoloogi vastuvõtul ja sihtrühma kuuluvatel naistel osaleda emakakaelavähi varajase avastamise sõeluuringus.

Mobiilses naiste diagnoosikabinetis teevad naistearstid ning ämmaemandad erinevates maakohtades ennetustööd ja ambulatoorseid vastuvõtte. Kokku käis naistekabinet 2023. aastal väljas 66 päeval Viljandi lähimaakondades, Kihnu ja Vormsi saartel, erinevatel laatadel ja mitmetel terviseüritustel. Esmaseid naistearsti vastuvõtte tehti 618 ning ämmaemanda vastuvõtte 117.

«Püüame igal võimalusel liikuda patsiendile lähemale abi pakkumisel ja teenuse osutamisel. Mobiilse naistebussiga oleme avastanud mitmeid vähijuhte ning operatiivset ravi vajavaid patsiente, kes muidu ei oleks tõenäoliselt niipea oma raviteekonda tervenemise poole saanud alustada. Sageli sattusid naistearsti vastuvõtule just sellised naised, kes ei olnud väga pikalt, 10-20 aastat, kontrollis käinud. See näitab, kui oluline on liikuda inimeste juurde ja tuua kvaliteetne meditsiiniline abi lähemale, kui selleks inimesel endal võimalusi napib. Huvi günekoloogi ja ämmaemanda vastuvõtule saamiseks on suur,» ütles Viljandi haigla naistekliiniku juht Diana Vanaveski.

Mammograafiabussis saab osaleda rinnavähi varajase avastamise sõeluuringus. Eelmisel aastal tehti mammograafiabussis 7602 uuringut, mis on 740 uuringut enam võrreldes 2022. aastaga. Neist 6808 olid rinnavähi sõeluuringud, millel käinud naistest 215 kutsuti lisauuringutele. Lisauuringutel leidis mammograafiabussi meeskond 24 rinnavähki, valdav enamus neist olid varajased ehk I A staadiumis. Kahel naisel leiti rinnavähk mõlemas rinnas.

Mobiilsete kabinettide eesmärk ongi võimaldada rinna-, eesnäärme-, emakakaela- ja nahavähi ennetamine ja varajane avastamine Eestimaa inimestele, kes elavad suurtest keskustest kaugemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles