Uuring: marihuaana võib tõsta munandivähi riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USAs läbi viidud uuringust selgus, et marihuaana tarvitamine võib suurendada munandivähi, eriti selle agressiivsema vormi väljakujunemise riski.


369 munandivähki haigestunud meest vanuses 18 kuni 44 ja 979 sama vanusegrupi tervet meest hõlmanud uuring näitas, et marihuaana tarvitamine suurendab riski 70 protsendi võrra, kirjutab

Reuters

.

Kõige kõrgem risk ohustas mehi, kes olid suitsetanud marihuaanat vähemalt 10 aastat, tarvitasid seda rohkem kui kord nädalas või alustasid sellega enne 18. eluaastat.

Üks uuringu autoritest, Stephen Schwartz Seattle'i Fred Hutchinsoni vähiuuringute keskusest ütles, et esmakordselt uuriti marihuaana võimalikku seost munandivähiga.

Uuring tuvastas, et kõrgema riskiga vaatlusalustel kippus olema just vähi agressiivsem ja raskemini ravitav vorm, mida esineb üldiselt 40 protsendil munandivähijuhtudest.

Eksperdid pole kindlad, mis põhjustab mehi 20ndates ja 30ndates eluaastates tabavat munandivähki. Haigust esineb enam meestel, kellel on olnud laskumata munandi sündroom või kelle peres on esinenud munandivähki.

Haigus allub tavaliselt hästi ravile. USAs saab munandivähi diagnoosi iga-aastaselt umbes 8000 meest. Praegu on USAs umbes 140 000 meest, kes on haiguse üle elanud. Teadlased ütlesid, et nad pole kindlad, miks marihuaana munandivähi riski tõstab. Krooniline marihuaana tarvitamine võib aga mõjutada ka meeste reproduktiivtervist, seehulgas kahandada sperma kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles