Teadlased: näitasime, et rämpstoit tekitab nooremas eas ajukahjustusi (1)

PM Tervis
Copy
Algkooliõpilaste hulgas on pea iga kolmas kas ülekaaluline või rasvunud. Nende osa kasvab aasta-aastalt.
Algkooliõpilaste hulgas on pea iga kolmas kas ülekaaluline või rasvunud. Nende osa kasvab aasta-aastalt. Foto: Shutterstock

Rämpstoit keerab rottidel aju tuksi ja eriti veel areneva aju. See tehti kindlaks küll rottide peal, aga pole mingit põhjust loota, et inimesega need asjad kuidagi teistmoodi oleksid.

Uuring, mis ilmus ajakirjas Brain, Behavior, and Immunity, viidi läbi professor Scott Kanoski ja järeldoktor Anna Hayes juhtimisel. Nad uurisid, kuidas mõjutab  ebatervislik läänelik dieet rotte, kes seda nooruses mugivad, eriti ajal, kui nende aju on olulises arengujärgus. Uurimisrühm jälgis, kuidas selline dieet mõjutab rottide atsetüülkoliini taset – neurotransmitterit, mis on hädavajalik mälu ja õppimise, tähelepanu, erksuse ning iseenesliku lihaste liikumise funktsiooni jaoks.

Varasemad uuringud on näidanud seost kehvapoolse toitumise ja Alzheimeri tõve vahel, kus haigestunud inimestel on täheldatud madalamat atsetüülkoliini taset. Hayes ja Kanoski rühm jälgisid rottide atsetüülkoliini taset ja viisid läbi mäluteste, et mõista paremini toitumise ja mälu vahelist seost.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles