HOIATUS JAAPANIST Tulemas on uus pandeemia ja kahjustada saab see organ

PM Tervis
Uuendatud 21. aprill 2024, 15:44
Copy
Jaapani teadlased ennustavad, et üle elatud Covid-19 pandeemiale võib järgneda südamehaiguste pandeemia.
Jaapani teadlased ennustavad, et üle elatud Covid-19 pandeemiale võib järgneda südamehaiguste pandeemia. Foto: Piqsels

Südamehaiguste suremuse dramaatiline muutus 20. sajandil on teadlaste jaoks jätkuvalt suur mõistatus, kuid viimased uuringud pakuvad uusi teadmisi ja hoiatusi tulevikuks.

20. sajandi esimesel poolel märkas maailm südamehaiguste suremuse kasvutrende. Aastatel 1920 kuni 1960 suurenes südameatakist põhjustatud surmade arv märkimisväärselt, mida kirjeldati kui südamehaiguste epideemiat.

USA näitel võib öelda, et 1966. aastal esines südamehaiguste tõttu 35 protsenti kõigist surmadest. Seejärel hakkas südameatakkidest tingitud suremus järsult langema, nii et 1990. aastate keskpaigaks oli see peaaegu poole väiksem võrreldes 30 aasta taguse ajaga.

Südamehaiguste suremuse tõusu ja langust 20. sajandil ei oska teadlased siiani täielikult seletada. Kuigi meditsiini ja tervishoiu edenemine aitas kaasa suremuse vähenemisele, on uurijad välja pakkunud ka teisi seletusi. 2012. aastal väitis üks teadlane, et 20. sajandi südamehaiguste epideemia langust ei saa tõhusalt seletada dieedi või füüsiliste teguritega. Selle asemel võib mängus olla teadmata keskkonna-bioloogiline tegur, võib-olla mikroorganism, bakter või viirus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles