TAI direktor: kaotame valesti valitud eluviisi tõttu liiga palju elusid (2)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas me saame Eestis endale väikse riigi ja rahvana lubada seda, et me sõna otseses mõttes sööme ja joome ennast surnuks? Neist teemadest tuleb rääkida, palju rohkem ja tugevama häälega, sest me vajame Eesti püsima jäämiseks terveid inimesi, kirjutab Tervise Arengu Instituudi direktor Annika Veimer portaalis Med24

Tervise Arengu Instituudi teadlased tegid äsja kulu-analüüsi, mille tulemused on väga mõtlemapanevad. Kehalise inaktiivsuse põhjustatud haigustega seotud enneaegseid surmasid on Eestis üle 200, liigse kehakaalu ja rasvumisega aga ligi 650 aastas. Kui lisame siia veel otseselt alkoholiga seotud surmad, mida 2023. aastal oli üle 750, siis saame kokku ligi 1600 surma. 

1600 surma, mis on otsesemalt või kaudsemalt seotud inaktiivsuse, liigse kehakaalu ja alkoholi tarvitamisega. Ainuüksi need kolm riskitegurit hõlmavad kokku ligi 10 protsenti suremuskaotusest. 1600 elu aastas, igal aastal ja igal aastal üha rohkem. Siia lisanduvad veel joobes juhtunud õnnetused, uppumised, üledoosisurmad, vägivald ning muud sündmused, mis ka politsei ja päästeameti töölaudu täidavad.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles