Pooltel eestlastel on kolesteroolitase üle normi: mis vahe on heal ja halval kolesteroolil?

PM Tervis
Copy
Halb kolesterool (LDL) kleepub kergesti veresoonte seinte külge ja põhjustab soonte lupjumist
Halb kolesterool (LDL) kleepub kergesti veresoonte seinte külge ja põhjustab soonte lupjumist Foto: Shutterstock

SYNLAB Eesti laborites eelmisel aastal analüüsitud kolesterooli proovid näitavad, et kolesteroolitase on üle normi enam kui pooltel Eesti inimestel. Samal ajal kui liigne LDL-kolesterool põhjustab tervisehädasid, on kolesterool eluks vajalik aine. Kolesterool aitab toota hormoone, D-vitamiini ja toidu seedimises osalevaid sapphappeid. SYNLABi laboriarst selgitab, mis vahe on heal ja halval kolesteroolil ning kui sageli peaks kolesteroolitaset kontrollima.

SYNLAB meditsiinilabori statistika näitab, et 57 protsenti kõikidest eelmisel aastal teostatud kolesterooli analüüside tulemustest olid üle soovitusliku nn normväärtuse. «Siiski ainult kolesterooli taseme põhjal ei ole võimalik täpselt hinnata südame-veresoonkonnahaiguste riski. Selle kõrval on oluline veeniverest määrata ka LDL- ehk halb kolesterool ning HDL- ehk hea kolesterool, samuti arvutuslik mitte-HDL kolesterool ning triglütseriidid,» lausus SYNLABi laboriarst dr Anneli Raave-Sepp.

Arsti sõnul ei anna kõrge LDL-kolesteroolitase ühtegi ettehoiatavat sümptomit ning just sel põhjusel nimetatakse seda vaikseks tapjaks - kõrge LDL-kolesterooli taseme esimene n-ö sümptom on tihtilugu infarkt või insult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles