Emulgaatorid on ühed kõige sagedamini kasutatavad lisandid. Neid lisatakse sageli töödeldud ja pakendatud toitudele, nagu koogid, küpsised ja magustoidud, aga ka jogurtid, jäätised, šokolaaditahvlid, tööstuslikud leivad, margariinid ja valmis- või kuumtöödeldud toidud. Seda selleks, et parandada nende välimust, maitset ja tekstuuri ning pikendada säilivusaega. Emulgaatorite hulka kuuluvad näiteks rasvhapete mono- ja diglütseriidid, karrageenid, modifitseeritud tärklised, letsitiinid, fosfaadid, tselluloosid, kummid ja pektiinid.
Nagu kõigi toidu lisaainete puhul, on emulgaatorite ohutust hinnanud toiduohutuse ja terviseagentuurid tuginenud hindamise ajal kättesaadavatele teaduslikele tõenditele. Mõned hiljutised uuringud viitavad siiski sellele, et emulgaatorid võivad häirida soolestiku mikrobioomi ning suurendada põletiku ja ainevahetushäirete riski, mis võib viia insuliiniresistentsuse ja diabeedi tekkeni.