5 soovitust, mis aitavad alandada kolesterooli

PM Tervis
Copy
Halb kolesterool (LDL) kleepub kergesti veresoonte seinte külge ja põhjustab soonte lupjumist
Halb kolesterool (LDL) kleepub kergesti veresoonte seinte külge ja põhjustab soonte lupjumist Foto: Shutterstock

Üheks oluliseks südame- ja veresoonkonnahaiguste tekke riskiteguriks on kõrge kolesteroolitase, mis on SYNLAB Eesti meditsiinilabori andmetel liiga kõrge paljudel Eesti inimestest. Eksperdid annavad nõu, kuidas hoida kolesteroolitase normis ehk alla 5 mmol/L.

«Kolesterool on küll vajalik rakkude ehituses, organismi hormonaalse tasakaalu hoidmiseks ning D-vitamiini tootmises, kuid selle kõrgenenud tase veres suurendab riski südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkeks,» lausus SYNLABi laboriarst dr Anneli Raave-Sepp. SYNLABis eelmisel aastal teostatud kolesterooli analüüsidest oli tulemus korrast ära 57 protsendil inimestest. Samuti on südame- ja veresoonkonnahaigused Tervise Arengu Instituudi andmetel kõige sagedasem surmapõhjus Eestis, moodustades 46 protsenti meeste ja 64 protsenti naiste suremusest.

«Verest saab mõõta mitut erinevat kolesterooli: kolesterooli kõrval on veel LDL- ehk «halb» kolesterool ja HDL- ehk «hea» kolesterool. LDL-kolesterooli kõrge sisaldus veres põhjustab veresoonte lupjumist ehk ateroskleroosi ning suurendab südame- ja veresoonkonnahaiguste riski. HDL-kolesterool transpordib kolesterooli maksa tagasi ning mida kõrgem on selle tase, seda parem,» selgitas dr Raave-Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles