Stressi vastu aitab õige valgus õiges kohas

PM Tervis
Copy
Stressi vastu aitab võidelda valgus.
Stressi vastu aitab võidelda valgus. Foto: Shutterstock

Nii pea- kui kõhupiirkonnale suunatud valgusvood võivad leevendada organismi stressitaset ja parandada ka käest läinud seedimist.

Äsja avaldatud uuringus, mille viisid läbi Barcelona ülikooli teadlased, kasutati fotobiomodulatsiooni (PBM) tehnikat, mis hõlmab madala intensiivsusega valguse kasutamist, et terapeutiliselt mõjutada nii aju kui ka soolestikku. Selle lähenemisviisi eesmärk on manipuleerida aju-soolestiku telge, mis on osutunud oluliseks keha neuroloogiliste ja seedesüsteemide vahelises suhtluses.

Teadlased rakendasid PBM-ravi hiirtele, kasutades selleks Prantsuse meditsiinitehnoloogia ettevõtte REGEnLIFE poolt valmistatud seadet, mis koosneb kiivrist ja kõhupaneelist. Need on varustatud infrapuna madala taseme laserite, infrapuna ja punaste LED-tulede ning staatilise magnetväljaga. Uuring näitas, et PBM-ravi, mida manustati kuus minutit viis korda nädalas kolme nädala jooksul, suutis vältida või vähendada kroonilisest stressist põhjustatud kognitiivseid sümptomeid. Lisaks leiti, et ajus põletik vähenes ja soolestiku mikrobioomi tasemed normaliseerusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles