AJUHAIGUSTELE SÄRU Miami teadlased tegid valmis nanoosakesed, mis puurivad end aju verebarjäärist läbi

PM Tervis
Copy
Ajuhaiguste ravi takistab mõnikord see, et aju ei taha lasta kahtlasi molekule endale ligi.
Ajuhaiguste ravi takistab mõnikord see, et aju ei taha lasta kahtlasi molekule endale ligi. Foto: Shutterstock

Miami ülikooli Milleri meditsiinikooli Sylvesteri vähiuuringute tippkeskuse teadlased on välja töötanud nanoosakese, mis suudab läbida aju verebarjääri. Nende eesmärk on hävitada esmast rinnanäärmevähki ja selle ajumetastaase ühe raviga, ning nende uurimistöö näitab, et meetod suudab laboratoorsetes uuringutes vähendada nii rinna- kui ka ajukasvajaid.

Ajumetastaasid, nagu neid sekundaarseid kasvajaid nimetatakse, tekivad kõige sagedamini tahketest kasvajatest nagu rinna-, kopsu- ja jämesoolevähk ning on sageli seotud halva raviprognoosiga. Kui vähk jõuab ajju, võib ravi olla keeruline, osaliselt seetõttu, et aju verebarjäär on peaaegu läbimatu membraan, mis eraldab aju ülejäänud kehast. Sealt ei pruugi läbi pääseda sellised suured molekulid, mida mujal kehas vähiravimitena kasutada õnnestuks.

Sylvesteri meeskonna nanoosake võib ühel päeval olla kasutusel metastaaside raviks, pakkudes lisaks ka primaarse kasvaja ravi, väidab Shanta Dhar, PhD, biokeemia ja molekulaarbioloogia dotsent ning Sylvesteri tehnoloogia ja innovatsiooni abidirektor, kes juhtis uuringut. Ta on 6. mail ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud artikli peamine autor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles