OHTLIK MÜRGIPUTKA Kui sinna istute, «tervitavad» teid need vähki tekitavad ained

PM Tervis
Copy
Autos sõitmine võib olla ohtlik ootamatul põhjusel.
Autos sõitmine võib olla ohtlik ootamatul põhjusel. Foto: Shutterstock

Ameerika keemiaseltsi keskkonnateaduse ja tehnoloogia ajakirjas avaldatud uuringus leiti, et kõikide isiklike sõidukite õhk on saastatud ohtlike leegitõkestuskemikaalidega, sealhulgas ainetega, mis on teadaolevalt või kahtlustatavalt kantserogeensed. Autotootjad lisavad neid kemikaale istmeporoloonile ja muudele materjalidele, et vastata aegunud USA föderaalsele leegitõkke standardile, millel paraku puudub tõestatud tuleohutusvastane efekt.

«Meie uuringud näitasid, et sõidukite siseviimistluse materjalid eraldavad salongiõhku kahjulikke kemikaale,» ütles peauurija Rebecca Hoehn, teadlane Duke'i ülikoolist. «Arvestades, et keskmine juht veedab autos iga päev umbes tunni, on see oluline rahvatervise küsimus. See on eriti murettekitav pikema sõiduajaga juhtidele ning lastele, kes hingavad täiskasvanutest rohkem õhku suhtes kehakaaluga.»

Uurijad tuvastasid leegitõkesteid 101 auto (2015. aasta mudelid või uuemad) salongides kogu Ameerika Ühendriikides. 99 protsendis autodest leiti tris-1-kloro-isopropüül-fosfaati (TCIPP), leegiaeglustit, mida Ameerika Ühendriikide riiklik toksikoloogiaprogramm (U.S. National Toxicology Program) uurib potentsiaalse kantserogeenina. Enamikus autodes leiti ka muid orgaanilisi fosfaatester (organophosphate ester) leegiaeglusteid, sealhulgas tris-1,3-dikloro-2-propüül-fosfaati (TDCIPP) ja tris-2-kloroetüül-fosfaati (TCEP), mis on California seadusandluse järgi kantserogeenid. Need ja teised leegiaeglustid on seotud ka neuroloogiliste ja reproduktiivsete kahjustustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles