Võltsitud valuvaigistid kubisevad tapvast ainest

PM Tervis
Copy
USA turule paisatakse ohtrasti võltsvaluvaigisteid.
USA turule paisatakse ohtrasti võltsvaluvaigisteid. Foto: Shutterstock

USA osariigis Rhode Islandil on oopiumiepideemia tõttu tõsine rahvatervise kriis. Paljud surmad on tingitud saastunud võltsitud valuvaigistitest.

Browni ülikooli epidemioloogid on leidnud esialgseid tõendeid, et osa surmajuhtumeid võib olla põhjustatud saastunud tablettidest. Enamik Rhode Islandi võltsitud oksükodoonitablette sisaldasid fentanüüli, mis on 50 korda tugevam kui heroiin ja põhjustab Ameerika Ühendriikides aastas üle 100 000 surma. 2017. ja 2020. aasta vahel sisaldas vaid 10 protsenti riigi konfiskeeritud võltsitud oksükodoonitablettidest fentanüüli.

Ksülasiin – hobuste rahusti, mida inimesed ei tohiks tarbida – leiti enamikust võltsitud tablettidest koos fentanüüliga. Nende kahe kombinatsioon suurendab märkimisväärselt üledoosi riski ja on seotud enamiku Rhode Islandi juhtumitega. Ksülasiini sisaldavate üledooside arv oli 2018. aastal 102, aga 2021. aastal juba 3468.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles