Seksiga kaasnev peavalu – ohtlikum, kui arvata oskate

PM Tervis
Copy
Peavalu seksi ajal võib olla märk terviseprobleemist.
Peavalu seksi ajal võib olla märk terviseprobleemist. Foto: Shutterstock

Seksuaalse tegevusega võib kaasneda primaarne peavalu (PHASA), mis esineb vähemalt kahe valuepisoodina pea või kaela piirkonnas, vahendab The Conversation.

Valu võib olla intensiivne ja kesta minutist kuni 24 tunnini või olla kerge ja kesta kuni kolm päeva. Seda esineb sagedamini meestel kui naistel ning see võib olla seotud kõrge vererõhuga. Lisaks on see levinud inimestel, kes kannatavad tavaliselt peavalude või migreeni all.

Kuigi PHASA esineb hinnanguliselt 1-1,6 protsendil elanikkonnast, võib tegelik esinemissagedus olla kõrgem, kuna tihti seda ei raporteerita. PHASA põhjused pole täielikult mõistetud, kuid need võivad olla seotud kõrge vererõhu ja veresoonte kõrvalekalletega.

Tänavu aprillis teatati USAs juhtumist, mil 61-aastane naine sai pärast seksi ajuverejooksu. Saamata aru, mis võis tema seisundit halvendada, võttis ta peavalu vastu lihtsalt aspiriini. Sellised juhtumid pole haruldased ja võivad olla seotud ka muu füüsilise pingutusega, näiteks sportimise või naermisega.

Kui kogete seksuaalse tegevuse ajal peavalu, peaksite kindlasti pöörduma arsti poole. Suure tõenäosusega on vaja hakata võtma vererõhku alandavaid ravimeid. Samuti võib soovitada seksuaalse aktiivsuse ajutist vähendamist või sellest hoidumist kuni täiendavate uuringute läbiviimiseni.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles