Õnne Pillak: ei saa riskida ohuga, et arstiabi kättesaadavus halveneb

PM Tervis
Copy
Õnne Pillak
Õnne Pillak Foto: Helen Kattai

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Õnne Pillaku sõnul lükkub patsiendi vastutuskindlustuse jõustamine sügisesse, sest praegu kaasneks sellega oht arstiabi kättesaadavuse halvenemisele.

Kaks aastat tagasi võeti riigikogus vastu seadus, mille järgi peaks hiljemalt 1. juulist tekkima patsiendi vastutuskindlustus. See tähendab, et kõik tervishoiuteenuse osutajad peavad sõlmima kindlustuslepingu ning edaspidi maksaks ravivigade eest hüvitist kindlustusseltsid.

«Kahjuks on tervishoiuteenuse osutajad probleemi ees, sest kindlustuse pakkujaid turul napib. Seni on teatanud valmisolekust pakkuda 1. juulist teenust vaid üks kindlustusandja,» räägib Pillak.

Kindlustuspakkujate vähesus toob Pillaku sõnul kaasa kolm probleemi.

«Pakutava kindlustuse hind on teenusepakkujate vähesuse tõttu liiga kõrge. Teiseks ei jõua kindlustusselts(id) juuli lõpuks kõiki soovijaid ära kindlustada, sest iga lepingu juurde käivad ka läbirääkimised,» selgitab Pillak.

Suurima ohuna näeb Pillak, et kui tervishoiuteenuse pakkujal augustiks vajalikku kindlustust ei ole, on terviseametil õigus tegevusluba tühistada. «Olukorras, kus meil on niigi perearstide puudus, ei saa me riskida ohuga, et patsiendid võivad jääda vajaliku abita,» märkis ta.

Pillaku sõnul arutati jõustamise edasilükkamise ettepanekut möödunud nädalal riigikogu sotsiaalkomisjonis, kus osales ka Eesti Arstide Liidu president. «Seetõttu tuleb liidu vastasseis kompromissile üllatusena, sest komisjonis nende esindaja vastumeelsust planeeritavatele muudatustele ei avaldanud.»

«Osapooled on kinnitanud, et uue tähtajana planeeritud 1. novembriks on kindlustuspakkujaid Eesti turul rohkem,» märkis Pillak.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles