ÜLLATAV AVASTUS Koroona kahjustab ka seda organit

PM Tervis
Copy
Pärast koroona põdemist tasub läbi käia ka silmaarsti juurest.
Pärast koroona põdemist tasub läbi käia ka silmaarsti juurest. Foto: Shutterstock

Koroonaviirus võib tungida silmi kaitsvatesse kihtidesse ja põhjustada silmade kahjustumist, avastasid Missouri ülikooli meditsiinikooli teadlased.

Oftalmoloogia abiprofessori Pawan Kumar Singhi juhitud uuring näitas, et SARS-CoV-2 viirus võib siseneda silma ka siis, kui see ei satu sinna läbi otsese kokkupuute silmade pinnaga. Uurimus avaldati ajakirjas PLOS Pathogens.

Uuringut tehti inimesega sarnaneva ACE2 hiirtemudeliga ning selgus, et viirus võib kehasse sissehingamise teel jõuda ka silma, nakatades silma veresooni kaitsva barjääri rakke. Avastus on oluline, kuna näitab, et SARS-CoV-2 võib silma jõuda süsteemse nakkuse käigus, põhjustades hüperpõletikulist reaktsiooni võrkkestas. Pikemaajaline nakkus silmas suurendab riski võrkkesta ja nägemisfunktsiooni kahjustuste tekkeks.

Uuringutulemused näitasid ka, et SARS-CoV-2 antigeeni pikaaegne esinemine võib põhjustada võrkkesta mikroaneurüsmi, võrkkesta veresoonte ummistust ning veresoonte leket. Singh soovitab kõigil, kes on Covid-19 diagnoosiga, lasta oma silmaarstil kontrollida võimalikke patoloogilisi muutusi võrkkestas, isegi kui nad olid nakatunult asümptomaatilised.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles