Selgus, mis saab kaalulangetusravimi kasutajatest neli aastat hiljem

PM Tervis
Copy
Kaalulangetusravimi toimeainel näib olevat pikaajaline mõju.
Kaalulangetusravimi toimeainel näib olevat pikaajaline mõju. Foto: Shutterstock

Kahes seni suurimas ja pikimas semaglutiidi kohta tehtud teadustöös, mille raames uuriti selle mõju ülekaalulistel ja rasvunutel, kuid mitte diabeediga inimestel, ilmnesid selle pikaajalised hüved. Kaal langes umbes 65. kasutusnädalani. Kaalukärbe säilitati nelja aasta jooksul – keskmiselt oli kaotatud 10 protsenti kehakaalust ja üle seitsme sentimeetri talje ümbermõõdust.

Kliiniliselt oluline kaalulangus saavutati kõigi rasside, vanuserühmade ja kehatüüpide puhul nii meestel kui naistel, vahendab Eureka Alert.

Üle poole semaglutiidi võtvate täiskasvanute kehamassiindeks (KMI) langes vähemalt ühe kategooria võrra allapoole pärast kaheaastast perioodi, võrreldes 16 protsendi platseebot saanud isikutega; ja 12 protsenti saavutas tervisliku KMI (25 kg/m² või vähem), võrreldes platseebogrupi ühe protsendiga.

Ajavahemikus 2018. aasta oktoobrist 2023. aasta juunini registreeriti 41 riigis 17 604 täiskasvanut (45-aastased või vanemad; 72 protsenti mehi), kellel oli ülekaalulisus või rasvumine (KMI 27 kg/m² või rohkem). Neid raviti semaglutiidiga (2,4 mg) või anti platseebot keskmiselt 40 kuud. Neil oli varem olnud infarkt, insult ja/või perifeersete arterite haigus, kuid neil ei olnud uuringuga liitudes 1. ega 2. tüübi diabeeti.

Semaglutiidi kasutamisel näis olevat kardiovaskulaarseid eeliseid, olenemata algkaalust ja kaotatud kaalu hulgast, viidates sellele, et isegi kerge rasvumisega patsiendid või need, kes ei kaota kaalu, võivad saada mõningast kasu.

Samuti ilmnes, et täiskasvanutel, kellel on ülekaal või rasvumine, kuid mitte diabeet, ja kes võtsid semaglutiidi rohkem kui kolm aastat, oli 20 protsenti väiksem südameinfarkti, insuldi või muudest südame-veresoonkonnahaigustest tingitud surmarisk, ja nad kaotasid keskmiselt 9,4 protsenti oma kehakaalust.

Andmed kaalulangetusravimi pikaajalise mõju kohta esitati Euroopa rasvumise kongressil Veneetsias Itaalias.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles