Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas peaksid naised intiimhügieeni eest hoolitsema?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Naise elus on mitmeid tegureid, mis tekitavad hormonaalseid muutusi – murdeiga, seksuaalelu, rasedus ja menopaus. Tsükliline hormoonide muutus mõjutab tupelima ja vooluse omadusi. Benu Elva tervisekeskuse apteegi proviisor Marget Raukas jagab naistele intiimhügieeni soovitusi

Intiimpiirkond on niiske, soe, kindla pH-vahemiku ja mikroflooraga, seega tuleb piirkonda hoolega tasakaalus hoida. «Vältida tuleks lõhnaainetega pesemisvahendeid. Tihti just murdeeas, kui menstruatsioon algab, soovivad noored tüdrukud hästi lõhnata, aga lõhnaainetega rikastatud pesugeelidega on oht rikkuda tupe pH-tasakaalu, soodustades sellega veelgi enam ebameeldiva lõhna teket,» hoiatab Raukas.

Apteekri sõnul tuleb samuti vältida sünteetilisest materjalist aluspesu. «Satiinist ja pitsilist aluspesu tuleks kanda nii vähe kui võimalik, sest need on ebahügieenilised ja õhku mitte läbilaskvast materjalist. Eriti sobimatud on need sportides ja aktiivselt liikudes,» ütleb proviisor. Sünteetiline ja liibuv aluspesu, näiteks stringid, võivad tugeva hõõrdumise korral viia intiimpiirkonna tumenemiseni.

Liigne karvade eemaldamine pole samuti intiimpiirkonna hügieenile hea. «Kubemekarvade eesmärk on pehme padjana kaitsta nahka hõõrdumise ja bakterite eest. Lisaks tekitab nüride ja vanade seadmetega raseerimine või depileerimine vigastusi ja nakkusi,» selgitab apteeker.

Raukase sõnul võivad lühiajalist pH tasakaalu muutust põhjustada menstruatsioon, seks, antibiootikumravi ja liigne maiustamine – need omakorda võivad olla pärmseente vohamise põhjus. «Liiga palju kohvi või magusaid gaseeritud jooke mõjutavad nii üldist tervist kui ka kuseteede tööd ning ärritavad põit.»

Puudulik intiimhügieen soodustab seennakkusi

«Normaalne tupe pH on happeline, vahemikus 3,8–4,5 ja seda aitab kontrolli all hoida piimhappebakteritest ehk laktobatsillidest koosnev tupe mikrofloora,» räägib Raukas. «Selle tasakaalu muutus on soodne keskkond haigustekitajatele: pärmseene vohamisele või bakteriaalse vaginoosi tekitajatele. Põletikud ja seennakkused põhjustavad ärritust, halba lõhna, sügelust, ebamugavust ja isegi viljatust.»

«Östrogeenide languse korral muutub tupe limakiht õhemaks ja kuivemaks, seegi põhjustab põiepõletikku, ärritust ja ebamugavustunnet. Kõikide selliste juhtudega tuleb kindlasti arsti poole pöörduda, et haigus korralikult välja ravida või kontrolli alla saada,» tõdeb Raukas.

Kasuta lõhnatuid pesemisvahendeid

«Igapäevaseks pesemisvahendiks eelistage allergiavaba ilma seebi ja leeliseta vedelseepi, mille pH on 4,2–5,6,» annab apteeker soovituse. «Tuleks vältida igasuguseid lõhnastatud pesu- ja intiimpiirkonna pesemisvahendeid, sidemeid, tualettpaberit või muid taolisi tooteid.»

«Kui on tekkinud intiimpiirkonna pH-tasakaalu kerge muutus, siis esmajärjekorras soovitan proovida piimhappebakteritega rikastatud pesugeeli. Veel õrnema toimega on pesuvahud, mis aitavad kuivuse korral niisutada, ning antibakteriaalse toimega tooted toetavad põletike ravi,» kõneleb Raukas. «Kui vanemas eas tupe limakiht õheneb ja pH tõuseb 6–7ni, tuleks eelistada vastava pH-ga niisutavaid tooteid. Näiteks piimhappesisaldusega pesemisvahendid tagavad normaalse pH ja mikrofloora ning kaitsevad seennakkuse eest.»

Toote koostisainete loetelust võiks lugeda, milliseid taimeekstrakte või parabeene toode sisaldab, sest ka nende suhtes võib esineda ülitundlikkust. «Spetsiaalseid pesemisvahendeid on apteekides laias sortimendis ning üldjuhul saab neid kasutada menstruatsiooni ajal, pärast sportimist, günekoloogilisi protseduure või sünnitust. Samuti on sobivaid vahendeid igapäevaseks kasutamiseks nii noorukitele kui ka vanematele,» ütleb ta.

Intiimpiirkonda pese kord päevas

«Kui muidu on soovitatav intiimpiirkonda pesta kord päevas voolava veega, siis menstruatsiooni ajal tuleks pesta sagedamini. Pesta tuleks ainult käega ja kuivatada rätikuga tupsutades,» jagab proviisor soovitusi. Tupe seespidised loputusvahendid on näidustatud vaid arsti soovitusel.

«Tualetis käies tuleks kasutada pehmet paberit ja eest tahapoole pühkida, et ei kraabiks ega ärritaks tundlikku piirkonda ning viia võimalikud haigustekitajad tupest eemale,» selgitab Raukas. Ühekordsed intiimhügieeni salvrätikud on küll mugavad, aga igaühele ei sobi: rikuvad loomulikku pH-tasakaalu ja tekitavad mõnikord ülitundlikkust. «Neid võiks kasutada vaid erandjuhul. Samuti tuleks vältida talgi kasutamist,» lisab ta.

Delikaatsetest probleemidest tuleb rääkida

Initiimpiirkonna tervise- ja hügieeniprobleemid vajavad suuremat tähelepanu ning nendest peab rääkima. «Igal aastal tuleb teha rutiinne günekoloogiline kontroll, sellega võiks alustada juba 15–16aastaselt. See aitab haigusi avastada, et hilisem ravi oleks võimalikult kiire ja ohutu. Profülaktiline kontroll annab kindlustunde heast tervisest ja toob igapäevaellu rahulolu,» soovitab apteeker. Kokkuvõtteks peab apteekri sõnul märkama kehas toimuvaid muutuseid. «Intiimpiirkonna ebamugavus on märk sellest, et tuleks midagi ette võtta ja teha muutusi oma elukorralduses. Näiteks tuleks vähendada kohvi joomist ja maiustamist ning stressirohkel ajal toetada immuunsust.»

Tagasi üles