13 lihtsat nippi, mis aitavad pärast 40. eluaastat tõhusalt kaalu kaotada

PM Tervis
Copy
Kaalulangusele aitavad kaasa kiudaineterikkad toidud.
Kaalulangusele aitavad kaasa kiudaineterikkad toidud. Foto: Shutterstock

Kui oled üle 40, oled võib-olla märganud, et kehakaal lisandub hoogsamalt ja seda on raskem kaotada kui varem. Selle põhjuseks võivad olla muutused kehalises aktiivsuses, toitumisharjumustes, hormoonides ja rasva säilitamise viisis. Siiski võivad lihtsad elustiilimuutused aidata kaalust alla võtta.

  1. Söö puu- ja köögivilju. Täida pool oma taldrikust puu- ja köögiviljadega igal söögikorral. Need on toitaineterikkad ja sisaldavad vähem rasva ja kaloreid kui liha, piimatooted või teraviljad.
  2. Ära jäta hommikusööki vahele. Söö tervislikku hommikusööki, näiteks mõnd munarooga, kaerahelbeputru või täisterarösti puuviljadega, et vältida keskhommikust nälga ja ülesöömist lõunal.
  3. Söö õhtul vähem. Püüa saada suurem osa päevasest kaloraažist lõunal (enne kella kolme. Kuid siiski on kõige tähtsam, mida sööd, mitte millal.
  4. Valmista tervislikku toitu. Vähenda toidu praadimist ja rohket õli ja või kasutamist. Eelista keetmist, grillimist või röstimist.
  5. Väldi mitmekordseid portsjone. Vanemaks saades väheneb aktiivsus ja kilokalorite vajadus. Kaalu langetamiseks peaks seega veidi vähendama harjumuspäraseid portsjone. Abiks võib ka olla kilokalorite jälgimine toidupäeviku või mõne internetipõhise rakenduse abil.
  6. Pööra söömisele tähelepanu. Väldi toidu söömist liikvel olles või muid asjatoimetusi tehes, sest see võib viia ülesöömiseni. Keskendu söömise ajal toidule, mitte televiisorile või arvutile.
  7. Väldi magustatud jooke. Asenda suhkrurikkad joogid veega või kalorivabade jookidega, et vältida kilokaloreid, mille tarbimisega ei käi kaasas olulised toitained.
  8. Piira alkoholi tarbimist. Alkohol võib kaasa aidata kaalutõusule, kuna see sisaldab palju kaloreid ja võib suurendada söögiisu.
  9. Leia aega liikumiseks. Püüa leida vähemalt 2,5 tundi, et liikuda mõõdukas tempos, näiteks kiirelt kõndida või teha kergemaid aiatöid.
  10. Tee lihastreeningut. Lihasmass väheneb vanusega, mis aeglustab ainevahetust. Jõutreening vähemalt kaks korda nädalas aitab säilitada lihasmassi.
  11. Vähenda stressi. Stress võib soodustada ebatervisliku toidu söömist ja raskendada rasva lagundamist. Leia stressi vähendamise viisid, mis sobivad sulle – näiteks jooga, meditatsioon või heade sõpradega jalutamine ja jutu ajamine.
  12. Maga piisavalt. Kehv uni võib soodustada kaalutõusu. Püüdke luua regulaarne unerutiin ja lahendada uneprobleemid.
  13. Kontrolli kilpnääret. Kui sööd tervislikult ja treenid regulaarselt, kuid kaalu ei lange, võib probleem olla näiteks kilpnäärmes.

Allikas: WebMD

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles