8 vahendit, mis aitavad sääski eemal hoida

PM Tervis
Copy
Sääskedele ei meeldi  otsene päikesevalgus ja rohkem tegutsevad nad varjulistes paikades ning õhtuhämaruses.
Sääskedele ei meeldi otsene päikesevalgus ja rohkem tegutsevad nad varjulistes paikades ning õhtuhämaruses. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tüütuid pinisejaid aitavad tõrjuda ka kodus valmistatavad sääsetõrjevahendid. Tuleb aga silmas pidada, et mõned looduslikud koostisosad võivad tundliku nahaga inimestel põhjustada nahaärritust.

Sääski tõmbab ligi inimese lõhn, valgus, soojus ja niiskus. Teatud liigid eelistavad bakterite ja higi lõhna, teised aga süsinikdioksiidi.

Igapäevaste tegevuste puhul, nagu jalutamine looduses või aiatööd, võivad looduslikud sääsetõrjevahendid olla piisavad, eriti laste puhul.

Tasub teada, et eeterlikke õlisid ei tohiks otse nahale kanda. Neid tasub lahjendada baasõliga, näiteks mandliõliga. Tundliku naha korral tuleks segu esmalt testida väikesel nahapiirkonnal, vahendab Healthline.

Tõhusad looduslikud sääsetõrjevahendid

Sidruni-eukalüptiõli on tõhus looduslik sääsetõrjevahend, mida on kasutatud alates 1940ndatest. 2014. aasta uuringu järgi pakkus 32-protsendiline sidruni-eukalõptiõli segu kolmeks tunniks 95-protsendilise kaitse.

Nahale määritava segu valmistamiseks sega 1 osa õli 10 osa päevalilleõliga. Seda ei soovitata kasutada alla kolmeaastastel lastel.

Lavendliõli aitab tõrjuda sääski ja rahustada nahka. Purusta lavendliõied ja kanna saadud õli nahale, näiteks pahkluudele või randmepiirkonda. Loomulikult on lavendliõli saadaval ka kaubanduses.

Kaneeliõli võib hävitada sääsemune ja tõrjuda täiskasvanud sääski. Lahjendatud lahuse valmistamiseks sega 1/4 teelusikatäit umbes saja grammi veega ja pihusta nahale või riietele. Tasub teada, et kontsentreeritud kaneeliõli võib nahka ärritada.

Tüümianiõli on väga tõhus malaariasääskede tõrjumisel. Sega neli tilka õli iga teelusikatäie õli kohta, nagu oliivi- või jojobaõli, või viis tilka õli 60 milliliitri veega pihustusvedeliku valmistamiseks.

Sojaõli baasil valmistatud tooted võivad pakkuda sääskede vastu pikaajalist kaitset. Lisa segule sidrunheinaõli, et suurendada tõhusust.

Sidrunhein (citronella) on tõhus looduslik sääsetõrjevahend. Õigesti valmistatuna on selle õli sama tõhus kui levinud sääsetõrjevahend DEET, pakkudes kaitset kuni kaks tundi.

Teepuuõli on antiseptiliste ja põletikuvastaste omadustega ning tõrjub sääski ja teisi putukaid.

Neemõli tõhusus on varieeruv. Mõnes uuringus on see pakkunud üle 70 protsendi kaitset kolmeks tunniks. Neemõli ei soovitata kasutada nahal ärritusohu tõttu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles