Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Alzheimeri tõve leevendamiseks on leitud üsna kummaline lahendus

Copy
Alzheimeri tõve levimus on üle 65-aastaste seas 6-8 protsenti, mis moodustab üle poole kõigist dementsussündroomidest.
Alzheimeri tõve levimus on üle 65-aastaste seas 6-8 protsenti, mis moodustab üle poole kõigist dementsussündroomidest. Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud üllatava ja lootustandva viisi Alzheimeri ravis – mentooli sissehingamine. Nad selgitavad, et mentool vähendab ajukahjustust põhjustavate põletikuvastaste valkude hulka, avades uusi võimalusi lõhnateraapiaks kesknärvisüsteemi haiguste ravis. 

Hiljutine Hispaania teadlaste uuring hiirtega näitab, et mentooli sissehingamine parandab Alzheimeri tõve puhul kahanevaid kognitiivseid võimeid. Mentool aitab vähendada ajukahjustusi, mis on tavaliselt selle haigusega seotud.

Täpsemalt vähendab mentool interleukiin-1-beeta (IL-1β) valku, mis reguleerib keha põletikulist reaktsiooni. Kui see reaktsioon on kontrolli alt väljas, võib see põhjustada kahju. 

Uuringu tulemused näitavad, et mentooli lühiajaline sissehingamine kuue kuu jooksul parandab nii Alzheimeri tõvega hiirte kui ka tervete hiirte kognitiivseid võimeid. Seda selle tõttu, et mentool toob IL-1β valgu taseme ajus ohutule tasemele. Kui teadlased vähendasid katses T-regulatoorsete rakkude arvu, täheldasid nad sarnaseid efekte, mis viitavad võimalikele tulevastele ravivõimalustele. 

On teada, et haistmissüsteem võib tugevalt mõjutada aju ja teatud lõhnad võivad käivitada ajus reaktsioone, mis mõjutavad mälu ja emotsioone. Kesknärvisüsteemi haigustega, nagu Alzheimeri tõbi, kaasneb sageli lõhnataju kadumine. 

See uuring on samm edasi immuunsüsteemi, kesknärvisüsteemi ja haistmissüsteemi ühenduste mõistmisel ning viitab, et lõhnad ja immuunmodulaatorid võivad mängida olulist rolli Alzheimeri ja teiste kesknärvisüsteemi haiguste ennetamises ja ravis.

Märksõnad

Tagasi üles