Tuvastati koroonaga seotud uus sündroom – need on sümptomid (3)

PM Tervis
Copy
Pärast koroonat valutavad lihased ja liigesed? See võib olla MIP-C.
Pärast koroonat valutavad lihased ja liigesed? See võib olla MIP-C. Foto: Shutterstock

Teadlased tuvastasid koroona põdemisega seotud uue sündroomi. Leiud avaldati teadusajakirjas eBioMedicine.

Dr Pradipta Ghosh California ülikooli San Diego meditsiinikoolist sai e-kirja Dennis McGonagle'ilt, Ühendkuningriigi Leedsi ülikooli reumatoloogiaprofessorilt. McGonagle pakkus rahvusvahelist koostööd, et uurida Covid-19ga seotud sündroomi, vahendab Medical Xpress.

Yorkshire'is oli vaktsineeritud umbes 90 protsenti elanikkonnast, kuid arstide üllatuseks näis sageli esinevat haruldane autoimmuunhaigus, mida tuntakse MDA5-autoantikehaga seotud dermatomüosiidina. Sümptomiteks olid kopsufibroos (kopsukoes tekkinud sidekude) ja reumatoloogilised nähud, nagu lööve, artriit ja lihasvalu. Mõned patsiendid surid kiiresti progresseeruva fibroosi tõttu. 

Andmeid analüüsinud Ghoshi meeskond avastas, et MDA5-positiivsetel patsientidel oli kõrge interleukiin-15 tase, mis on seotud immuunsüsteemi kurnatuse ja progresseeruva kopsufibroosiga. Koostöös leiti, et haigus, mida nad uurisid, oli uus sündroom nimega MIP-C (MDA5-autoimmuunsus ja interstitsiaalne pneumoniit koos Covid-19ga).

Ghosh ütles, et MIP-C sümptomeid esineb kogu maailmas ja ta loodab, et nende avastus interleukiin-15 seosest käivitab täiendavaid uuringuid ravi leidmiseks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles