Vererõhuravimitega võib kaasas käia ootamatu kõrvalmõju

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Kukkumise tagajärjel saavad vanemaealised viga kuni 62 protsendil juhtudest. Me kõik peaksime oma lähedast eakat aitama, käies temaga vähemalt kord aastas arstil, kes kontrolliks üle eaka tervise ning tema ravimidoosid.
Kukkumise tagajärjel saavad vanemaealised viga kuni 62 protsendil juhtudest. Me kõik peaksime oma lähedast eakat aitama, käies temaga vähemalt kord aastas arstil, kes kontrolliks üle eaka tervise ning tema ravimidoosid. Foto: Shutterstock

Hiljutine uuring tuvastas, et vererõhuravimid enam kui kahekordistavad hooldekodu elanike eluohtlike luumurdude riski. Need ravimid võivad harjumatult madalaks muutunud vererõhuga kaasnevalt halvendada tasakaalu ja suurendada kukkumisohtu, mistõttu rõhutavad teadlased vajadust jälgida ka ohutust. 

Rutgers Healthi uuring näitab, et vererõhuravimid enam kui kahekordistavad hooldekodude elanikel eluohtlike luumurdude riski. 

Uurimuse juhtiv autor Chintan Dave rõhutas, et luumurrud võivad viia hooldekodu patsientide tervise kiire halvenemiseni, kusjuures 40 protsenti puusaluumurruga patsientidest aasta jooksul sureb. 

Dave'i meeskond analüüsis ligi 30 000 eaka hooldekodu elaniku andmeid aastatel 2006–2019. Nad leidsid, et vererõhuravimite kasutajate 30-päevane luumurrurisk on 5,4 juhtumit 100 inimese kohta aastas, samas kui ravimata patsientidel on see 2,2 juhtumit.

Eriti kõrge luumurrurisk on dementsusega ja kõrge vererõhuga patsientidel ning neil, kes pole hiljuti vererõhuravimeid kasutanud. Ameerika hooldekodudes elab umbes 2,5 miljonit inimest, kellest kuni 50 protsenti kukub igal aastal, neist kuni 25 protsenti saab tõsiseid vigastusi.

Uuring soovitab, et vererõhuravimite kasutamisel tuleb enesetunnet hoolikalt jälgida, et vähendada luumurdude riski. 

Märksõnad

Tagasi üles