Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ABIKS ÜLEKAALULISTELE Võimas taim aitab ohjata veresuhkrut ja põletikku

Copy
Metaboolne sündroom hõlmab kõrget vererõhku ja veresuhkrut, kõhuõõne rasvumist ning ebanormaalseid triglütseriidide ja HDL-kolesterooli tasemeid.
Metaboolne sündroom hõlmab kõrget vererõhku ja veresuhkrut, kõhuõõne rasvumist ning ebanormaalseid triglütseriidide ja HDL-kolesterooli tasemeid. Foto: Shutterstock

Jaboticaba (Plinia jaboticaba) on Brasiilia vihmametsadele omane mari, mille koor visatakse tavaliselt minema selle parkainetest tuleneva ebameeldiva maitse tõttu. Kuid ajakirjas Nutrition Research avaldatud artikli järgi võib see koor olla tõhus abivahend rasvumise ja metaboolse sündroomi ravis.

Metaboolne sündroom on ainevahetuslike ja hormonaalsete muutuste kogum, mis suurendab südame-veresoonkonnahaiguste riski, hõlmates kõrget vererõhku ja veresuhkrut, kõhuõõne rasvumist ning ebanormaalseid triglütseriidide ja HDL-kolesterooli tasemeid.

São Paulo osariigis asuva Campinasi riikliku ülikooli (UNICAMP) teadlased näitasid, et rasvumise ja metaboolse sündroomiga vabatahtlikel paranesid põletikunäitajad ja veresuhkru tase, kui nad tarbisid viis nädalat iga päev 15 grammi jahvatatud jaboticaba koort.

«Jaboticaba koores leiduvad fenoolsed ühendid ja toidukiud suudavad glükoosi metabolismi mõjutada. Eelmistes uuringutes täheldasime seda efekti. See uuring keskendus pikaajalise tarbimise kasulikkusele ning ilmnes, et positiivne mõju veresuhkru tasemele kestab ka pärast söömist. Veresuhkru tase tõuseb pärast sööki isegi tervetel inimestel, kuid normaliseerub peagi. Midagi, mis aitab söögi järel veresuhkrut alandada, on huvipakkuv, kuna see aitab inimestel seda muutujat aja jooksul kontrollida ja elada tervislikumat elu,» ütles artikli üks autoritest, UNICAMPi professor Mário Roberto Maróstica juunior ajalehele Agência FAPESP.

Uuringus osales 49 metaboolse sündroomi ja rasvumisega patsienti, kes jagati kahte rühma: üks rühm võttis viis nädalat päevas 15 grammi jaboticaba koore pulbrit, teine aga platseebot. Kehamassi, taljeümbermõõtu, vererõhku, metaboolseid- ja põletikunäitajaid, nagu interleukiin-6 (rasvumise ja süsteemse põletiku marker), hinnati enne uuringut ja viiendal nädalal. Veresuhkrut mõõdeti regulaarselt.

«Peamised toidulisandi võtmise eelised olid madalam söömisjärgne glükoositaseme tõus ja vähenenud põletik. Jaboticaba ei tee imesid, kuid see on suurepärane viis veresuhkru kontrolli all hoidmiseks. Loomulikult tuleb seda kasutada koos teiste meetmetega, nagu tervislik toitumine ja füüsiline koormus,» ütles ta.

Jaboticaba koores leiduvad fenoolsed ühendid sisaldavad antotsüaniine, mis annavad marjale selle sügavlilla värvuse ja parandavad glükoosi metabolismi, eelkõige stimuleerides L-soolerakke. «Kui need ained jõuavad soolestikku, puutuvad nad kokku L-rakkudega, mis vabastavad ühendi GLP-1 (glükagoonilaadne peptiid-1), mis omakorda käivitab kõhunäärme rakkude poolt insuliini vabastamise,» ütles ta.

Kõhunäärme vabastatud insuliin parandab glükoosi kasutamist. «See on üks insuliini funktsioonidest. Kui see jõuab lihasrakkudesse, mis on glükoosi omastamise peamised ajendid, käivitab insuliin signaalide kaskaadi, mis soodustab glükoosi transporti rakku,» selgitas ta.

Rasvumine on tavaliselt seotud ebanormaalselt kõrge põletikku soodustavate molekulide tasemega. «Tundub, nagu oleks inimesel pidev põletik. See takistab insuliini toimet, mistõttu on ülekaalulised ja rasvunud inimesed tavaliselt insuliiniresistentsed. Nendel juhtudel toodetakse insuliini tavaliselt, kuid see ei toimi korralikult,» ütles ta.

Ebanormaalselt kõrge veresuhkru tase võib viia 2. tüübi diabeedini, kui seda ei alandata ravimite ja/või tervislike harjumuste ning kaalulangusega. «Jaboticaba koore toidulisand vähendab interleukiin-6 taset, mis mängib põhirolli insuliiniresistentsuse tekkes ja soodustab rasvkoe põletikku. Selle positiivne mõju söögijärgsele veresuhkrule ja põletikule teeb sellest liitlase metaboolse sündroomi ravis,» lisas ta.

Tagasi üles