VIDEO Sony ehitas robotkirurgi, mis õmbleb kokku müstiliselt väikeseid haavu

PM Tervis
Copy
Operatsioon maisil
Operatsioon maisil Foto: Kuvatõmmis videost

Sony esitles äsja oma uut kirurgilist robotit, mis demonstreerib ülitäpset tööd, õmmeldes maisiterasse tehtud pisikest sisselõiget. See on esimene omataoline masin, mis suudab automaatselt vahetada oma tööriistu ning on edukalt testitud vetrinaarkirurgias. Robot on loodud toetama mikrokirurgia valdkonda, kus kirurgid opereerivad äärmiselt väikseid veresooni ja närve, mille läbimõõt on alla 1 millimeetri. Töö nõuab erakordselt kindlaid käsi ning spetsialistid kasutavad sageli mikroskoopi.

Mikrokirurgia on ideaalne ala, kus saab kasutada robotite abi, ning mitmed kirurgilised robotid on juba loodud selliste ettevõtete nagu Intuitive Surgical ja Stryker poolt. Me ei räägi siin täielikult autonoomsetest AI-põhistest kirurgiarobotitest, vaid kaugjuhitavatest tööriistadest, mis võimaldavad kirurgidel suurendada oma nägemistäpsust ja teha ülitäpseid käeliigutusi. Sisuliselt võib see robot täiesti kaotada eelduse, et mikrokirurgid peavad olema füüsiliselt erakordselt andekad, et teostada ülitäpseid operatsioone. Hea kirurgiarobot võimaldab palju suuremal hulgal inimestel teha seda äärmiselt täpset tööd.

Sony kaamerate ja telerite tehnoloogia annab sellele robotile eelise täpse pildistamise osas; robot, mis on praegu prototüübi vormis, on kaugkirurgiaseade, kus kirurg kasutab pigistustundlikke, pliiatsi-laadseid kontrollereid ja jälgib reaalajas toimuvat väikese stereoskoopilise 4K 3D kaamerasüsteemi kaudu. See süsteem edastab reaalajas pilti OLED-ekraanidele, mis on sisuliselt ilma pearihmadeta ja laua külge kinnitatud VR-prillid, kuhu kirurg saab oma näo toetada.

Mõned neist seadmetest kasutavad «liikumise skaleerimist» – võimekust suurendada või vähendada liikumise ulatust, et liikuda rohmakamate ja peent liikumist nõudvate toimingute vahel. Sony sõnul võimaldavad nende väikesed ja kerged kontrollerid kirurgidel teha ülitäpseid töid, nagu nõela sisestamine väikesesse veresoonde, samuti suuremaid liigutusi, nagu niidi tõmbamine, ilma skaleerimist muutmata. Sarnaselt kirurgilistele abivahenditele, mis peavad tööriistu kirurgile kiiresti kätte andma, on sellel robotil ainulaadne võimekus vahetada tööriistu automaatselt. Vajadusel liigub robot kiirelt tagasi oma hoidikusse, vahetab tööriista ja naaseb operatsioonikohale vähem kui 10 sekundiga, tekitades töös minimaalse katkestuse. Kirurgid, vähemalt need, kes on esinenud Sony turundusmaterjalides, on sellest seadmest vaimustunud. «Ma sain seda robotit kasutada samasuguse tunnetusega nagu tavaliste tangide ja kääridega,» ütleb dr Hisako Hara allolevas videos.

«Kaugoperatsioonid, millel on viivitusi või mille liigutused erinevad minu käeliigutustest, jätavad negatiivse mulje,» ütleb dr Makoto Mihara. «Kuid see robot liigub nii, nagu ma tahan. Tundub, nagu ma sulanduksin robotiga ühte, ja robot liigub nagu minu enda sõrmeotsad... Ma leian, et see robot on väga võimekas.»

«Isegi oskuslikel arstidel võtab mikrokirurgia tehnika – ilma robotita siis – omandamine kuude kuni aastate pikkust intensiivset väljaõpet,» ütleb AMU professor Munekazu Naito. «Selles koostööuuringus testiti Sony kirurgilise abi robottehnoloogiat, et hinnata selle võimet parandada algajate mikrokirurgide oskusi. Tulemused näitasid erakordset kontrolli ka puhkudel, kui selle robotiga opereerisid väiksema kogemusega kirurgid, võimaldades neil sooritada keerulisi ja delikaatseid ülesandeid vilumusega, mis on võrreldav kogenud ekspertidega.» Sony kavatseb jätkata teadus- ja arendustööd masina täiustamiseks ja selle tõhususe kontrollimiseks ning loodab lõpuks «panustada meditsiini arengusse, pakkudes robottehnoloogiaid.»

Allikas: New Atlas 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles