Te ei usu, mida lindude vaatlemine tervisega teeb

PM Tervis
Copy
Põhjatihane palumetsas.
Põhjatihane palumetsas. Foto: Karl Adami

Kuigi linnuvaatlejaid on sageli kujutatud igavatena, on nad tegelikult alati olnud millegi olulise jälil. 2024. aastal avaldatud uuring näitab, et isegi poole tunni pikkune linnuvaatlus võib meid muuta õnnelikumaks ja tervemaks ning aidata süvendada sidet loodusega.

On teada, et linnulaulu kuulamine mõjutab positiivselt meie heaolu. Isegi lindude kuulmine siseruumides, avatud akna kaudu, võib lühiajaliselt meie emotsionaalset seisundit parandada.

Linnuvaatluse mõju

Uuring näitab, et lisaks linnulaulu kuulamisele pakub linnuvaatlus veelgi suuremaid eeliseid heaolu suurendamisel ja stressi vähendamisel, võrreldes looduses jalutamisega.

Miks on linnuvaatlus nii kasulik?

Selle üheks põhjuseks võib olla biofiilia – uskumus, et inimesi tõmbab looduse poole, ning et looduses viibimine parandab meie enesetunnet. Samuti võib olulist rolli mängida bioloogiline mitmekesisus. Uuringud viitavad, et bioloogiline mitmekesisus on loomulik ravim, mis aitab vähendada stressi ja soodustab füüsilist aktiivsust.

Õnne linnuvaatlusel

Linnuvaatlus võib suurendada positiivseid emotsioone, mis on heaolu alus. Uuringud näitavad, et teadlik emotsioonide kogemine mõjutab heaolu positiivselt. Näiteks paluti ühes uuringus osalejatel lugeda kokku, mitu lindu nad nägid, või hinnata oma rõõmu iga linnuliigi nägemisel – mõlemad grupid teatasid heaolu paranemisest, kuid rõõmu hinnanud grupis oli paranemine märkimisväärsem.

Linnuvaatlus võib pakkuda ka aukartust looduse ees, mis on inimese heaolule väga kasulik. Aukartus tähendab, et keskendume täielikult lindudele, mitte endale, mis parandab vaimset ja füüsilist tervist.

Mesinikud ja linnuvaatlejad

Vastupidiselt levinud stereotüübile, et linnuvaatlus on igav, on see kaasahaarav tegevus. Hiljutine uuring näitas, et nii mesinikud kui ka linnuvaatlejad kogevad sügavat rahulolu ja rahu tundide kaupa oma objektide jälgimisel. See sukeldumine tegevusse käivitab psühholoogilise voo, mis on üldise vaimse heaolu jaoks oluline.

Psühholoogiline voog

Psühholoogiline voog (flow) on sügav keskendumise seisund, mida iseloomustab intensiivne kaasatus ja osaluse tunne. See vaimne seisund on mitte ainult parem soorituse märk, vaid ka üldise heaolu võti. Linnuvaatlus võib tekitada sellise vooseisundi, kui vaatlejad süvenevad lindude liikide tuvastamisse ja käitumise jälgimisse. See vooseisund tekib loomulikult, seda toidab uudishimu ja püsiv kaasatus.

Positiivne resonants

Uuring näitas, et mesinikud ja linnuvaatlejad kogevad sügavat emotsionaalset ja füsioloogilist sidet, positiivset resonantsi oma subjektidega, mis suurendab nende õnne ja üldist heaolu, soodustades harmooniat ja ühtsustunnet. Lindude jälgimine võib pakkuda sarnast kogemust linnuvaatlejatele.

Uuringud kinnitavad looduskesksete teraapiate võimekust vaimse tervise parandamisel. Haarake binoklid ja astuge loodusesse, et nautida linnuvaatlust. Nautige teekonda ja iga hetke!

Allikas: The Conversation

Märksõnad

Tagasi üles