Insuldi tekkimise suurema riskiga seostub üllatav tervisetoode

PM Tervis
Copy
Uus uuring viitab, et muidu tervetel inimestel pole mõtet toidulisandeid igaks juhuks ohtralt tarvitada.
Uus uuring viitab, et muidu tervetel inimestel pole mõtet toidulisandeid igaks juhuks ohtralt tarvitada. Foto: Shutterstock

Regulaarne kalaõlitoidulisandite kasutamine seostus hea kardiovaskulaarse tervise juures olevatel inimestel suurema esmaste südamehaiguste ja insuldi tekke riskiga. Nende tarbimine oli aga juba halva kardiovaskulaarse tervisega inimestel seotud seisundi aeglasema progresseerumise ja väiksema surmariskiga, näitas mainekas ajakirjas BMJ Medicine avaldatud uuring.

Kalaõli on rikas oomega-3-rasvhapete poolest ja seda soovitatakse südame-veresoonkonnahaiguste ennetamiseks. Kuid teadlased selgitavad, et selle kaitsemeetme tõhusus on ebaselge, vahendab Medical Xpress.

Uuringus osales 415 737 Suurbritannia biopanga nimistus olevat inimest vanuses 40–69 aastat. Osalejate tervist jälgiti keskmiselt 12 aastat, kuni 2021. aasta märtsini või nende surmani. Umbes kolmandik osalejatest kasutas regulaarselt kalaõli toidulisandeid.

Uuringu käigus tekkis 18 367 osalejal kodade virvendusarütmia, 22 636 osalejal tekkis infarkt, insult või südamepuudulikkus ning 22 140 osalejat suri.

Uuringu tulemused näitasid, et regulaarne kalaõli kasutamine oli seotud 13 protsenti suurema riskiga kodade virvendusarütmia tekkeks ja viis protsenti suurema riskiga insuldi tekkeks neil, kellel polnud algselt teadaolevat südamehaigust. Kuid neil, kellel oli juba südamehaigus, oli kalaõli kasutamine seotud 15 protsenti väiksema riskiga infarkti tekkeks kodade virvendusarütmiaga patsientidel ja üheksa protsenti väiksema surmariskiga südamepuudulikkuse korral.

Teadlased rõhutavad, et tegemist on vaatlusuuringuga ja põhjuslikke järeldusi teha ei saa. Samuti puudusid andmed kalaõli toidulisandite annuste või koostise kohta. Lisaks ei pruugi tulemused kehtida teiste etniliste rühmade puhul, kuna enamik osalejatest olid valged.

Tagasi üles