Eesnäärmevähi vastu leiti uus relv

PM Tervis
Copy
Eesnäärmevähi üks tunnustest võib olla pidev urineerimisvajadus.
Eesnäärmevähi üks tunnustest võib olla pidev urineerimisvajadus. Foto: Shutterstock

Eesnäärmevähki ravitakse sageli meessuguhormoonide eemaldamise teraapiaga, mis alandab testosterooni taset kasvajate vähendamiseks. Kuid sellel ravil võivad olla kõrvaltoimed, nagu seksuaalfunktsiooni häired ja kaalutõus, ning lõpuks võib kaasneda ka raviresistentse eesnäärmevähivormi teke, mis kasvab isegi madala testosteroonitaseme korral, vahendab Medical Xpress.

Ameerika vähiühingu hinnangul diagnoositakse igal aastal USAs ligi 300 000 uut eesnäärmevähi juhtu – umbes üks kaheksast mehest saab elu jooksul eesnäärmevähi diagnoosi. 

Thomas Jeffersoni ülikooli teadlaste uus teadustöö, mis avaldati ajakirjas Science Advances, viitab, et eesnäärmevähi ravi võib olla võimalik paremaks muuta. «Me tahame arendada välja uue terapeutilise lähenemisviisi androgeenide eemaldamiseks, mis oleks patsiendisõbralikum,» ütleb dr Marja Nevalainen, arst-teadlane ja uuringu juht. Kasutades nutikat rakusignaalide trikki, piirab tema teadustöö kasvaja kasvu teisel viisil.

Meessuguhormoonide eemaldamise teraapia toimib, vähendades androgeeniretseptorite aktiivsust, mis on olulised nii testosteroonisignaalide kui ka eesnäärmekasvaja arengu jaoks. Probleem on olnud seni selles, et androgeeniretseptoritel arenevad lõpuks mutatsioonid, mis muudavad androgeenide eemaldamise teraapia ebaefektiivseks. Dr Nevalainen juurdles, kas ta saaks vältida mutatsioone ja suunata androgeeniretseptoreid ja sellega seotud kasvajat otsesemalt, blokeerides Stat5 aktiivsust. See on valk, mis suurendab androgeeniretseptorite taset ja soodustab eesnäärmevähi kasvu.

Kasutades Stat5 tõkestavat ravimit, mõõtis dr Nevalainen androgeeniretseptorite tasemeid ja eesnäärmevähi kasvu rakukultuurides ning hiirtele siirdatud inimkasvajates. Ta leidis, et Stat5 tõkestamine aeglustas oluliselt kasvaja kasvu ja vähendas androgeeniretseptorite tasemeid. Kuna Stat5 blokeerimine pärsib androgeeniretseptorit, usub dr Nevalainen, et see lähenemine võib vähendada raviresistentse eesnäärmevähi tekke riski, kuna retseptoritel on väiksem tõenäosus muteeruda või geneetiliselt kohastuda.

Järgmised sammud hõlmavad selle uurimistöö inimeste jaoks praktiliseks muutmist. Nevalainen ütleb, et II faasi kliinilistes uuringutes on alustatud uue ravimi testimist, mis mõjutab Stat5 aktiivsust.

Tagasi üles