Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

USA KOGEMUS Viinaveaga saab rinda pista, aga sõltlased väldivad ravimeid (1)

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

USAs on kasvanud alkoholisõltuvus ja sellel on tõsised tagajärjed. 2022. aastal oli üle 29,5 miljonil ameeriklasel, kes olid 12-aastased või vanemad, alkoholisõltuvus. Alkoholismi iseloomustab suure hulga alkoholi tarbimine koos kontrolli kaotusega joomise üle ja seda hoolimata negatiivsetest sotsiaalsetest, tööalastest või tervislikest tagajärgedest.

Viimastel aastatel on alkoholi liigtarbimisest tingitud surmad USAs järsult kasvanud, ulatudes 178 000ni 2021. aastal, võrreldes 138 000ga viis aastat varem. Suurim tõus toimus Covid-19 pandeemia esimesel aastal.

Alkohol põhjustab rohkem surmasid kui opioidide ja kõigi teiste ainete üledoosid kokku, moodustades 20–49-aastaste inimeste surmadest ühe viiendiku. Alkoholiga seotud surmad tulenevad nii pikaajalistest mõjudest, nagu vähk, maksahaigused ja südamehaigused, kui ka lühiajalistest mõjudest, nagu liiklusõnnetused, mürgistused ja enesetapud.

Tõhusad ravivõimalused alkoholisõltuvuse vastu

Alkoholisõltuvuse puhul on saadaval paljud tõhusad ravivõimalused, sealhulgas psühhoteraapia, tugigrupid, nagu Anonüümsed Alkohoolikud ja SMART Recovery ning ravimid. Joseph P. Schacht on kliiniline psühholoog ja neuroteadlane ning viimase 15 aasta jooksul on ta teadustöö keskendunud alkoholisõltuvuse ravimite hindamisele.

Selle aja jooksul on näha olnud olulisi muutusi teaduslikus arusaamises ja alkoholisõltuvuse ravis, kirjutab ta väljaandes The Conversation.

Alkoholisõltuvus on väga-väga alaravitud

Opioidiepideemia algusega viimase kahe aastakümne jooksul on opioidisõltuvuse ravimid, nagu metadoon ja buprenorfiin, jõudnud avalikkuse teadvusesse. Kuid alkoholisõltuvuse ravimid on avalikkusele vähem tuntud ja neid kasutatakse harvem.

Kui 22 protsenti opioidisõltuvusega patsientidest saavad ravimeid, siis alkoholisõltuvuse ravimite kasutamise määr on palju madalam. Vähem kui 10 protsenti alkoholisõltuvusega inimestest saab igal aastal mingit ravi ja vähem kui kolm protsenti neist võtab selleks ravimeid.

Kahjuks ei mõista paljud alkoholisõltuvusega inimesed oma sõltuvuse tõsidust ja selle mõju teistele ning paljud ei tea, et tõhusad ravimid on saadaval.

Pandeemia ajal kasvasid alkoholi liigtarbimisega seotud surmad oluliselt.

FDA heakskiidetud ravimid alkoholisõltuvuse raviks

2024. aasta mai seisuga on USA toidu- ja ravimiamet (Food and Drug Administration ehk FDA) heaks kiitnud kolm ravimit alkoholisõltuvuse raviks. Kõige vanem ja tuntum neist ravimitest on disulfiraam – müüakse kaubamärgi Antabuse all – ühend, mida kasutati esimest korda Ameerika kummitööstuses.

1937. aastal täheldas kummikombinaadi arst, et disulfiraamiga kokkupuutuvad töötajad kogesid alkoholi tarbides halbu reaktsioone, sealhulgas iiveldust, oksendamist ja tahhükardiat ehk liiga kiiret südamerütmi. Edasised uuringud näitasid, et disulfiraam pärsib alkoholi ainevahetust, põhjustades atseetaldehüüdi kogunemist. See põhjustab paljusid pohmelli sümptomeid kohe pärast alkoholi tarbimist, muutes joomise ebameeldivaks.

Disulfiraam on tõhus alkoholi tarbimise vähendamiseks, kuid seda tuleb võtta suu kaudu iga päev, mis piirab selle kasutamist, kui patsiendid seda graafikut ei järgi.

Hiljem FDA heaks kiidetud ja tõhusam ravim alkoholisõltuvuse raviks on opioidiretseptori antagonist naltreksoon. See blokeerib opioidiretseptorid ja hoiab ära nii eksogeensete opioidravimite kui ka aju poolt toodetud endogeensete opioidide retseptorite aktiveerimise.

Võib olla üllatav, et opioidiretseptori antagonist on tõhus alkoholisõltuvuse raviks. Kuid tegelikult mängivad opioidid olulist rolli alkoholi mõjus ühele neurotransmitterile – dopamiinile, mis on aluseks alkoholi ja enamiku teiste ravimite meeldivatele mõjudele.

Naltreksoon (Naltrexone) vähendab alkoholi poolt vabanevat dopamiini, blokeerides osa joomise meeldivatest mõjudest. Oluline on see, et see vähendab ka tõmmet alkoholi poole, tõenäoliselt selle mõju tõttu dopamiinile, mis vabaneb vastusena vihjetele, nagu alkoholi nägemine, lõhn ja maitse. Naltreksoon on tõhus raske joomise vähendamiseks, kuid vähem efektiivne täieliku alkoholist hoidumise saavutamiseks.

Naltreksooni saab võtta suu kaudu iga päev või süstida kord kuus, muutes selle heaks võimaluseks patsientidele, kellel on raske igapäevast suukaudset ravimit võtta. Huvitaval kombel vähendab see ka raskete joomaepisoodide esinemist, kui seda võetakse sporaadiliselt enne eeldatavat joomist. Sarnane opioidantagonist, nalmefeen (nalmefene), on ka Euroopa Liidus heaks kiidetud alkoholisõltuvuse raviks.

Kolmas FDA heaks kiidetud ravim, akamprosaat (acamprosate), vähendab samuti tõmmet alkoholi suunas, kuid selle molekulaarsed mõjud on vähem teada. Euroopa kliinilised uuringud on näidanud, et see võib aidata inimestel alkoholitarbimist vähendada, kuid USA uuringute tulemused on olnud vähem positiivsed.

Ravimid, mida kasutatakse väljaspool ametlikku näidustust

Mitu ravimit on näidanud oma mõju joomisele randomiseeritud kontrollitud uuringutes, kuid neid ei ole FDA veel alkoholisõltuvuse raviks heaks kiitnud. Selle asemel kasutatakse neid väljaspool ametlikku näidustust, mis tähendab, et arstid kasutavad neid oma äranägemisel. Kõige lootustandvamad ravimid alkoholisõltuvuse vastu on heaks kiidetud muide hoopis epilepsia raviks.

Need ravimid näivad olevat tõhusad alkoholisõltuvuse raviks osaliselt alkoholi võõrutusnähtude – ohtlik seisund, mis tekib mõnel inimesel pärast tugeva joomise järsku lõpetamist – sümptomite vähendamise kaudu. Selle kõige raskem vorm põhjustab autonoomse närvisüsteemi hüperaktiivsust, kuulmis- ja nägemishallutsinatsioone ja krampe. Nende ravimite hulka kuuluvad gabapentiin, topiramaat ja baklofeen, viimane neist on Prantsusmaal heaks kiidetud alkoholisõltuvuse raviks.

Täppismeditsiin

Kahjuks on nii FDA heaks kiidetud kui ka väljaspool ametlikku näidustust kasutatavatel ravimitel alkoholisõltuvuse ravis alkoholitarbimisele suhteliselt tagasihoidlikud mõjud. Keskmiselt põhjustavad need ravimid tugevalt joovatel inimestel – mis tähendab, et naised joovad neli või enam jooki päevas ja mehed viis või enam jooki päevas enamikul nädalapäevadel – joomise vähenemist ühe või kahe päeva võrra nädalas. Kuid see keskmine varieerub oluliselt patsientide vahel – mõnele on mõju suur, teine ei saa kasu üldse.

Hiljutine oluline fookus on olnud alkoholisõltuvuse ravimite uuringutes, mida toetab USA riiklik alkoholi kuritarvitamise ja alkoholismi instituut (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism ehk NIAAA), täppismeditsiini lähenemisviisi rakendamine, et tuvastada patsiente, kellele teatud ravim tõenäoliselt suuremat mõju avaldab.

Näiteks on nii see uuring kui teisedki uuringud leidnud, et inimesed, kes joovad palju ja suitsetavad sigarette, saavad naltreksoonist suuremat kasu. See võib olla tingitud alkoholi ja nikotiini ühismõjudest dopamiini vabanemisele aju «preemiatega» seotud piirkondades. On ka üsna loogiline, et alkohoolikud saavad kasu ravimist, mis blokeerib dopamiini vabanemise. Naltreksoon tundub olevat tõhusam ka inimestel, kelle napsutamine on motiveeritud alkoholi positiivsena tunduvatest mõjudest.

Lõpuks viitavad hiljutised uuringud sellele, et gabapentiin võib olla tõhusam inimestel, kellel on probleeme alkoholi võõrutusnähtudega. Geenid, mis prognoosivad ravimite mõju, on samuti hindamisel, kuid siiani pole neist erinevates uuringutes järjekindlaid mõjusid täheldatud.

Mis on horisondil?

Tugevate ravimite otsimine alkoholisõltuvuse raviks on praeguse uurimistöö oluline valdkond. USA riiklik alkoholi kuritarvitamise ja alkoholismi instituut rahastab mitme asutuse uurimisprogrammi, milles osaleb ka dr Schachti labor, mis on hinnanud mitmeid paljutõotavaid kandidaatravimeid 2. ja 3. faasi kliinilistes uuringutes. FDA nõuab tavaliselt, et ravimid näitaksid efektiivsust vähemalt kahes 3. faasi uuringus enne uue eesmärgi heakskiitmist.

Psühhedeelsete ühendite vastu psühhiaatrias taas kasvanud huvi on viinud esialgsete andmeteni, et psilotsübiin, hallutsinogeensete seente toimeaine, võib koos psühhoteraapiaga joomist vähendada.

Lõpuks on suurt huvi tekitanud esialgu mõnevõrra anekdootlikud teated alkoholi vastu vähenenud huvist patsientidel, kes võtavad GLP-1 agoniste – ravimeid, mis matkivad glükagoonilaadse peptiidi 1 (GLP-1) toimet – see on hormoon, mida keha toodab pärast söömist. Nende ravimite hulka kuuluvad Ozempic ja Wegovy, mis on FDA heaks kiidetud diabeedi ja kaalulanguse raviks. Schachti labor ja mitmed teised viivad läbi nende ravimite uuringuid ning tulemusi oodatakse järgmise ühe kuni kahe aasta jooksul.

Alkoholisõltuvus on laastav seisund, mille jaoks on hädasti vaja paremaid ravimeetodeid. Hetkel on saadaval heakskiidetud ja väljaspool ametlikku näidustust kasutatavad ravimid. Uute ravimite uuringute jätkudes peaksid patsiendid otsima tõenduspõhiseid ravimeetodeid kasutavaid teenusepakkujaid, et saavutada parim võimalus haarata kontroll alkoholitarbimise üle.

Tagasi üles