Saladuslik seisund paneb silmad särama nagu tähistaeva

PM Tervis
Copy
Silmades särab justkui tähistaevas.
Silmades särab justkui tähistaevas. Foto: Kuvatõmmis videost

Asteroidhüaloos (AH) on vanusega seotud seisund, mille puhul silm võib olla justkui täis tähekesi nagu öine tähistaevas. Tegelikult ei ole inimese nägemises mingeid taevakehi, kuid teised võivad näha silmas väikesi valgussähvatusi. AH mõjutab hinnanguliselt 1–2 inimest sajast ning esineb ka koertel.

See seisund põhjustab harva nägemisprobleeme, kuigi võib raskendada teiste silmahaiguste diagnoosimist. AH tekib tavaliselt järk-järgult ja paljud inimesed ei tea, et neil see on. Ainus oluline muutus võib olla teiste reaktsioon silmadele, vahendab Science Alert.

AH puhul koguneb silma klaaskehasse, mis asub võrkkesta ja läätse vahel, kaltsiumi- või muu materjali osakesi. Need võivad silmas näida sädelevate valgete täppidena, eriti kui vaadata silma oftalmoskoobiga.

AH seos teiste terviseseisunditega ei ole päris selge. Mõned uuringud viitavad, et see võib olla seotud veresoonkonna probleemide või rakkude ringluse häiretega. Uurijate sõnul tuleb veel uurida, mil määral on AH seotud vananemise, kõrge vererõhu, diabeedi ja meessoo riskiteguritega.

Märksõnad

Tagasi üles