Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Uue materjaliga saab valmistada ideaalseid kontaktläätsi

Copy
Silmade tervist võivad peatselt parandada nende kuju järgi tehtud läätsed.
Silmade tervist võivad peatselt parandada nende kuju järgi tehtud läätsed. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigis asuva East-Anglia ülikooli (EAÜ) teadlased on välja töötanud polümeerse vaigu, mis võib muuta intraokulaarläätsede (IOLide) valmistamise viisi. Need on kunstläätsed, mis aitavad taastada nägemisteravust ja ravida silmahaigusi pärast operatsiooni.

«Esimest korda oleme loonud polümeeri, mida saab kasutada silmaimplantaatide otseseks printimiseks,» ütles dr Aram Saeed, EAÜ farmatseutikakooli tervishoiutehnoloogiate dotsent ja uurimistöö juht.

«Kuigi oleme alles algusjärgus, võib nende läätsede 3D-printimise võime märkimisväärselt parandada patsientide silmanägemise korrigeerimist. Enneolematu valmistamistäpsus võib viia ka paremate kliiniliste tulemusteni,»  nentis teadlane.

«Kui jätkame oma tulemuste avaldamist ja edusammude jagamist, soovime olla tööstuse esirinnas, tehes koostööd tööstuspartnerite ja teadlastega maailmas tehnoloogia täiustamiseks ja arendamiseks.»

Individuaalsete vajaduste järgi kohandatud lahendused

Praegu valmistatakse IOLe vormimise teel. Need traditsioonilised meetodid piiravad läätsede disaini keerukust ja kohandamisvõimalusi.

«3D-printimine võib märkimisväärselt parandada okulaarsete abivahendite tootmist, suurendades mitte ainult tootmiskiirust ja täpsust, vaid võimaldades ka suuremat disaini keerukust ja kohandamist,» selgitas dr Saeed. «Meie meetodi põhimõtet tõestav artikkel on esimene sarjas, mis kajastab meie arengut selles valdkonnas ja loob aluse silmahooldustavade globaalseks muutmiseks.»

Teadlased näevad tulevikku, kus 3D-printimine võiks kombineeruda kuvamistehnoloogiatega, vähendades operatsioonijärgseid komplikatsioone. Iga patsient võiks saada 3D-prinditud läätsed, mis on kohandatud tema silma kujule ja nägemisvajadustele, parandades sellega nägemist ja läätsede kandmise mugavust.

Silmahoolduse muutmine kogu maailmas

Selle vaigu eelised ulatuvad kaugemale personaliseeritud nägemishooldusest. 3D-prinditud IOLid võivad olla tõeline õnnistus majanduslikult ebasoodsas olukorras olevatele piirkondadele. Lisaks võimaldab läätsede printimine kiiremat tootmist, kulude vähendamist ja keerukate kujunduste loomist.

«Kui edasised arendused on edukad, võib see uus tehnoloogia muuta tööstust, võimaldades kaasaskantavaid tootmislahendusi, mis on eriti kasulikud kaugemates ja majanduslikult ebasoodsates piirkondades,» lisas uuringu kaasautor Michael Wormstone, EAÜ bioloogiateaduste kooli emeriitprofessor.

3D-printimise odavamad tootmiskulud muudavad need taskukohasemaks ja kättesaadavamaks laiemale patsientide ringile kogu maailmas. See võib parandada miljonite inimeste elukvaliteeti. Lisaks võivad olla uutest materjalidest keerukamatel läätsedel paremad optilised omadused.

EAÜ teadlaste jõupingutusi on tunnustatud Ameerika Ühendriikide patendiga. «See innovatsioon võimaldab toota läätsi, mis vastavad patsiendi disaini- ja optilise jõudluse nõuetele,» ütles Anas Injarie, Norwichi ja Norfolki ülikoolihaigla (NNUH) oftalmoloog ja teadustöörühma tihe koostööpartner.

Allikas: Interesting Engineering 

Märksõnad

Tagasi üles