Levinud viis kaalu kaotamiseks võib suurendada südamehaiguste ohtu

PM Tervis
Copy
Kui mõttes mõlgub paastumise plaan, tasub enne nõu pidada tervishoiutöötajaga.
Kui mõttes mõlgub paastumise plaan, tasub enne nõu pidada tervishoiutöötajaga. Foto: Shutterstock

Aastate jooksul on inimesed kasutanud vahelduvat paastumist, et kaotada soovimatuid kilosid, samas kui teised paastuvad religioossetel põhjustel. See populaarne dieeditrend on üldiselt ohutu, kuid mõned uuringud viitavad, et ajaliselt piiratud söömine võib põhjustada südameprobleeme, vahendab Mayo kliinik.

Mayo kliiniku kardioloog Francisco Lopez-Jimenez ütleb, et selline dieet ei sobi kõigile.

Vahelduva paastumise jaoks on mitu viisi. Populaarne on 16:8 meetod, kus süüakse igapäevaselt kaheksatunnise ajaakna jooksul. Paljud dieedipidajad jätavad selleks hommikusöögi vahele.

«See sai tegelikult populaarseks, kuna uuringud puuviljakärbestega näitavad, et kalorite piiramine pikendab nende eluiga. Kuid me ei ole kärbsed,» ütleb dr Lopez-Jimenez.

Ajaliselt piiratud toitumine võib soodustada kaalulangust, parandada insuliinitundlikkust ja vähendada põletikku. Kuid mõned uuringud näitavad, et see võib suurendada kardiovaskulaarseid riske.

«Viimane uuring näitas, et neil, kes praktiseerivad vahelduvat paastumist, on kaks korda suurema tõenäosus surra südamehaiguste tõttu või üldse, võrreldes nendega, kes seda ei praktiseeri,» selgitab Lopez-Jimenez. Riskitegurite põhjused on ebaselged. Enne vahelduva paastumise proovimist on mõistlik konsulteerida tervishoiutöötajaga.

Kolm kõige populaarsemat vahelduva paastumise meetodit on:

  • vahelduv paastumine päevade kaupa;
  • 5-2 paastumine. Viis päeva süüakse nagu tavaliselt ja kahel päeval piiratakse kalorite tarbimist;
  • igapäevane ajaliselt piiratud paastumine.

Märksõnad

Tagasi üles