ETTEVAATUST Need maiustused võivad põhjustada vanematele inimestele mürgistuse

PM Tervis
Copy
Vanemad inimesed võivad süüa kanepitooteid pahaaimamatult.
Vanemad inimesed võivad süüa kanepitooteid pahaaimamatult. Foto: Shutterstock

Kanepi legaliseerimine ja selle söödavate versioonide populaarsus on põhjustanud ootamatu efekti: rohkem eakaid inimesi satuvad üledooside tõttu erakorralise meditsiini osakonda.

Uues Kanada uuringus ilmnes, et Ontario provintsis kolmekordistus vanemate kasutajate «kanepimürgistuste» arv pärast söödavate kanepitoodete legaliseerimist võrreldes legaliseerimise eelse ajaga, vahendab Medical Xpress.

«Üldiselt näitab see uuring kanepi legaliseerimise ja kommertsialiseerimise tervisemõjusid eakate hulgas ning toob esile söödavate kanepitoodetega seotud tagajärjed,» kirjutas doktor Nathan Stall Siinai haiglate- ja tervishoiusüsteemist Torontos.

Uuring avaldati ajakirjas JAMA Internal Medicine.

Stalli rühm uuris Ontario tervishoiuministeeriumi andmeid kanepimürgistuse tõttu erakorralise meditsiini osakonda sattumiste kohta kolmes ajavahemikus. Esimene periood hõlmas aega enne provintsis kanepi legaliseerimist (jaanuar 2015 kuni september 2018); teiseks perioodiks oli oktoober 2018 kuni detsember 2019 (kanep oli legaalne ainult kuivatatud marihuaana kujul); ja kolmas periood kestis jaanuarist 2020 kuni detsembrini 2022, kui söödavad kanepitooted olid samuti lubatud.

Kokku oli kolme ajavahemiku jooksul vanemate täiskasvanute – keskmine vanus 69,5 aastat – kanepimürgistuste tõttu üle 2300 visiidi erakorralise meditsiini osakonda.

Stalli meeskond teatas, et erakorraliste visiitide määr oli legaliseerimise algperioodil kahekordne võrreldes legaliseerimise eelse perioodiga ning söödavate toodete kättesaadavaks muutumise järel see määr kolmekordistus.

On ebaselge, millist rolli täpselt mängisid söödavad tooted mürgistuste järsus tõusus, kuna samal ajal laienes üldine juurdepääs legaalsele kanepile, ütlesid teadlased.

Sellegipoolest suureneb ka kanepitoodete juhusliku söömise tõenäosus, kui need on kättesaadavad, ning teadlased märkisid, et enamikul neist toodetest puuduvad vanusele kohandatud kasutusjuhised.

Nad tõid esile, et «eakad on kanepi kahjulike mõjude suhtes eriti tundlikud» nende vanuse, paljude ravimite tarbimise ja võimalike haiguste tõttu.

Tagasi üles