Allergiaravimite ohtlikest kõrvaltoimetest ei olda piisavalt teadlik

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kevade ja suve saabudes pöördub üha rohkem inimesi apteegi poole, otsides leevendust tüütutele hooajalistele allergiatele. Ka allergiaravimeid peaks kasutama õigesti, et vältida ohtlikke kõrvaltoimeid. Eksperdid jagavad väärtuslikke ohutusnõuandeid, mis aitavad neid vältida. 

Inimesed, kes kannatavad hooajaliste allergiate all, kasutavad sageli käsimüügi- ja retseptiravimeid, et leevendada sümptomeid, nagu köha, aevastamine, nohu, ummistus ning sügelevad silmad, nina või kurk. Kuigi need ravimid on tõhusad, ei pruugi kasutajad alati teadlikud olla nende võimalike kõrvaltoimete, ravimite koostoimete ja üleannustamise riskidest.

Rutgers New Jersey meditsiinikooli New Jersey mürgistuskeskuse tegevjuhi Diane Calello sõnul on kõikidel ravimitel kõrvaltoimed, isegi kui neid kasutatakse vastavalt juhistele. Üldlevinud kõrvaltoimed võivad ulatuda unisusest kuni kõhuhäirete või maksakahjustuseni.

Eksperdid pakuvad järgmisi soovitusi riskide vähendamiseks: 

Hoia ravimeid turvalises kohas 

Lapsed ja lemmikloomad on uudishimulikud ning võivad juhuslikult ja kogemata ravimeid sisse võtta, mis võib viia mürgistuseni.

Vali ravimeid spetsiifiliste sümptomite järgi 

Kasuta näiteks ninaummistuse korral dekongestanti ja köha korral köhavastast ravimit. Mida rohkem toimeaineid on ühes ravimis, seda suurem on koostoimete risk.

Ole teadlik alkoholist 

Paljud külmetus- ja allergiaravimid võivad alkoholi tarbimisega ohtlikult koostoimida, põhjustades kõrvaltoimeid, nagu iiveldus, oksendamine, unisus, minestamine ja koordinatsiooni kaotus.

Kontrolli toimeaineid

Paljud ravimid sisaldavad samu toimeaineid erinevate nimetuste all. Nende kooskasutamine võib viia üleannustamiseni.

Rohkem pole parem  

Ära kasuta ravimeid kauem või suuremates annustes, kui on soovitatud! Vedelal kujul ravimite puhul soovitatakse kasutada pigem mõõtesüstalt, doseerimislusikat või -tassi, mitte köögilusikat, kuna nende suurused võivad varieeruda. 

Lastele mõeldud annustamine 

Imikutele ja lastele tuleks anda ainult neile spetsiaalselt ette nähtud ravimeid, mis tähendab, et annustamine peaks olema lapse kehakaalu, mitte vanuse järgi.

Tunne koostoimeid 

Küsi apteekrilt või tervishoiutöötajalt ravimite võimalike koostoimete kohta. Nad saavad aidata valida ravimeid, mis ei ohusta tervist koostoimetega.

Tagasi üles