Kas noorte enesevigastamisel on seos nutiseadmete kasutamisega?

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uus uuring näitab, et noorte seas kasvav nutitelefonide ja sotsiaalmeedia kasutamine on seotud kõrgete enesevigastamise, häiritud une ja vaimse tervise probleemide näitajatega. Appi tõttavad eksperdid, kes selgitavad, kui suur ohuallikas on sotsiaalmeedia vaimsele tervisele ja milliseid ennetusmeetmeid tuleks ohu vähendamiseks ette võtta. 

Londoni kuningliku ülikooli psühhiaatriainstituut on koostöös heategevusorganisatsiooniga YoungMinds avaldanud murrangulise uuringu, mis näitab suurt probleemi mobiilikasutusel, häiritud unel ja enesevigastamisel noorte seas, kes kannatavad vaimse tervise probleemide all.

Uuring on avaldatud ajakiras PLOS ONE ning on esimene omalaadne ja süvitsi minev ülevaade, mis näitab digitehnoloogia mõju noorte vaimsele tervisele. 

Uuringus osales kokku 365 noort vanuses 13–25 aastat, kes on kasutanud või kasutavad hetkel vaimse tervise teenuseid. Uuring lähtus noorte endi kogemustest ning võimaldas koguda andmeid osalejate elektroonilistest tervisekaartidest, nutitelefonidest ja sotsiaalmeedia kontodelt. 

Andmeid koguti kuue kuu jooksul, et tuvastada sotsiaalmeedia ja nutitelefoni kasutamise mustreid ning nende seoseid enesevigastamise ja vaimse tervisega.

Muret tekitavad tulemused

Üle 80 protsendi osalejatest on vähemalt korra ennast vigastanud. Lisaks on näha kõrgeid depressiooni, ärevuse ja häiritud une näitajaid. Veerand osalejatest veedab sotsiaalmeedias üle viie tunni päevas, kusjuures 40 protsenti kasutab nutitelefoni üle viie tunni päevas. 

Samuti näitavad tulemused, et kolmandik osalejatest on langenud hiljuti kiusamise ohvriks, kuid traditsiooniline kiusamisvorm, nagu sotsiaalne tõrjutus, on levinum kui küberkiusamine. See näitab, et kuigi digitaalne maailm toob kaasa uusi kiusamisvorme, on vanad probleemid endiselt aktuaalsed.

Ekspertide soovitused 

Esmalt rõhutab suitsidoloogia ja psühhiaatria lektor ja uuringu juhtiv autor Rina Dutta, et nende uuring läheneb probleemile uuel terviklikul moel ja võimaldab võrreldes eelnevatega paremini uurida digitaaltehnoloogia mõju noorte vaimsele tervisele ja tuvastada sellega käitumismustrite mehhanisme. 

Teisena sõnab uuringu esimene autor, et suur enesevigastamise levimus näitab vajadust suurendada investeeringuid varajase sekkumise teenustesse. See on eriti oluline noorte jaoks, kes on juba kogenud vaimse tervise probleeme.

YoungMindsi koolituse juht Hannah Kinsey arvab, et sotsiaalmeedia kahjuliku mõju vähendamiseks tuleb teha praegusest rohkem, eriti nende noorte seas, kes juba on vaimse tervisega kimpus. 

Viimasena märgib Medical Research Foundationi tegevjuht Angela Hind, et uuring annab olulisi teadmisi digitaaltehnoloogia kasutamise kohta, ja loodab, et need leiud viivad parema toe pakkumiseni noortele, kes võitlevad vaimse tervise probleemidega. 

Tagasi üles