Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mille järgi tunneb ära kuumarabanduse ja kuidas tõsist seisundit leevendada?

Copy
Kuumarabanduse korral tuleb inimest asuda kohe jahutama.
Kuumarabanduse korral tuleb inimest asuda kohe jahutama. Foto: Shutterstock

Kuumarabandus on seisund, mille põhjustab keha ülekuumenemine, tavaliselt pikaajalise füüsilise pingutuse tulemusena kõrge temperatuuriga keskkonnas. See kõige tõsisem kuumusest tingitud tervisehäda võib tekkida, kui kehatemperatuur tõuseb 40 kraadini või kõrgemale. Kuumarabandust esineb kõige sagedamini suvekuudel.

Kuumarabanduse puhul tuleks kiiresti anda abi. Ravimata kuumarabandus võib kahjustada aju, südant, neere ja lihaseid, vahendab Mayo kliinik. Abi viibimisel suureneb tõsiste tüsistuste ja suremise risk.

Sümptomid:

Kõrge kehatemperatuur: põhitunnus on kehatemperatuur, mis on 40 kraadi või kõrgem.

Vaimse seisundi või käitumise muutused: kuumarabanduse korral võivad tekkida segadustunne, rahutus, ebaselge kõne, ärrituvus, deliirium, krambid ja kooma.

Muutused higi eritumises: kuumarabanduse korral, mis on põhjustatud kuumast ilmast, on nahk kuum ja kuiv. Füüsilise pingutuse põhjustatud kuumarabanduse korral võib nahk olla kuiv või kergelt niiske.

Võivad tekkida iiveldustunne või oksendamine.

Punetav nahk: kehatemperatuuri tõustes võib nahk muutuda punaseks.

Kiire hingamine: hingamine võib muutuda kiireks ja pindmiseks.

Kiire südametegevus: pulss võib märgatavalt kiireneda, kuna kuumastress paneb südamele suure koormuse keha jahutamiseks.

Peavalu: võib tekkida pulseeriv peavalu.

Mida teha?

Kui kahtlustate, et kellelgi võib olla kuumarabandus, otsige kohe arstiabi. Helistage kiirabisse või pöörduga kohapeal meditsiinilist abi pakkuva personali poole.

Võtke kohe appi meetmeid ülekuumenenud inimese jahutamiseks, oodates kiirabi saabumist.

  • Viige inimene varju või siseruumidesse.
  • Eemaldage liigsed riided.
  • Jahutage inimest kõikvõimalike vahenditega - asetage jahedasse vette või jaheda duši alla, piserdage aiavoolikuga, pühkige jahedast veest läbi imbunud riideesemega, piserdage jaheda veega või asetage talle jääkotte või külmi, märgi rätikuid pea, kaela, kaenlaaluste ja kubeme piirkonda.

Märksõnad

Tagasi üles