Liigne kohvi kogus on tervisele kahjulik, kuid uue uuringu järgi võib selle mõõdukas joomine olla seotud väiksema Parkinsoni tõve riskiga. See teadmine avab uusi võimalusi neurodegeneratiivsete haiguste ennetamiseks ja raviks.
Kas tõesti on kohv uus relv ajuhaiguste vastu?
Uus uuring seostab kohvi joomist väiksema Parkinsoni tõve riskiga. Seda tõestab rahvusvaheline teadlaste meeskond, kes on analüüsinud 184 024 inimese andmeid 13 aasta jooksul ning leidnud, et kohvitarbijatel on risk haigestuda Parkinsoni tõppe väiksem kui neil, kes kohvi ei joo.
Samuti tõestavad seda sadadelt Parkinsoni tõvega inimestelt võetud vereproovid ja seal leiduvad kofeiini esmased metaboliidid paraksantiin ja teofüliin.
Uuringust selgub, et kõikide kohvitarbijate seas varieerub riski vähenemine riigiti ligikaudu 5–63 protsenti. Kuigi tulemused jäid kehtima ka siis, kui arvesse võeti suitsetamist ja alkoholi tarbimist, ei piisa siiski otsesest põhjus-tagajärg-seosest.
Kofeiin võib aidata hoida dopamiini ajus voolavana hoida, mis on seotud Parkinsoni tõvega ehk haiguse puhul ajus väheneva dopamiini tasemega.
Kuigi uuringu tulemused on paljulubavad, on Parkinsoni tõve algpõhjuseid veel keeruline kindlaks teha.
Töö selleks, et mõista, mis seda haigust vallandab ja kuidas seda ennetada, jätkub, kuid teadlaste sõnul võib kofeiini bioloogilise toime lahtimõtestamine Parkinsoni tõvele tähendada olulisi rahvatervise mõjusid ja aidata kaasa uute ennetusstrateegiate väljatöötamist.