Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

PALAVUS KIMBUTAB Lihtsad nipid, kuidas hoida kodu jahe

Copy
Palav
Palav Foto: Shutterstock

Kui õues on soe, võib kodus tõusta temperatuur talumatult kõrgeks, eriti juhul, kui päike paistab päeval tuppa ja pole konditsioneeri. Kuumus võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, nagu kuumarabandus ja kurnatus, seega on kodu jahedana hoidmine oluline.

Kui on vaja kodu (või ennast) jahutada, proovi järgmisi strateegiaid: kuigi kui temperatuurid tõusevad liiga kõrgele, on parem otsida jahedat asukoht, näiteks raamatukogu, vahendab Real Simple.

Kuidas hoida kodu jahedana?

Ennetamine on kõige tõhusam. Need strateegiad aitavad hoida kodu jahedana ilma konditsioneerita või vähendada energiat, mida on vaja konditsioneeri kasutamiseks.

Sulge kardinad või rulood: päikesevalgus on sooja ilmaga kodu peamine soojusallikas, seega sulge kardinad. Keskmise heledusega kardinad vähendavad sisse tulevat soojust 33 protsendi ja isoleerivad kardinad kuni 60 protsendi võrra.

Lisa aknale termokile: temperatuuri kontrollida aitav kile laseb valguse sisse, kuid peegeldab soojustaset tõstvad lainepikkused. Talvel lisab see täiendava isolatsioonikihi.

Hoia pliit väljalülitatuna: kuum pliit soojendab ka kodu, seega proovi retsepte, mis ei vaja kuumutamist või kasuta grilli.

Lülita välja mittevajalikud seadmed: ka nõudepesumasin, pesumasin ja kuivati tekitavad veidi soojust. Lülita välja kõik seadmed, mida pole vaja sees hoida.

Lisa varju: akna varikatused võivad vähendada päikesesoojust kuni 65 protsendi võrra.

Sulge uksed ruumidel, mida parasjagu ei kasutata: vähenda jahutatavat ala, sulgedes uksed.

Sulge ukse- ja aknapraod: mõned tunnid tihenduspüstoliga võivad aidata hoida kuuma õhu väljas. Üks uuring näitas, et energiatõhusate uuenduste tegemine kodudes vähendas kuumastressi potentsiaali 50 protsendilt vaid neljale.

Kasuta LED-pirne: hõõglambid annavad palju soojust. Energiasäästlikud LED- või CFL-pirnid toodavad palju vähem soojust ja kestavad kauem.

Kuidas jahutada tuba ilma konditsioneerita?

Ava aknad, kui temperatuur langeb: hoia aknad päeval suletuna ja ava need, kui väljas on jahedam kui sees. Ventilaator aitab ruume kiiremini jahutada ja maja või korteri vastaskülgedel akende avamine tekitab tõmbetuule.

Kasuta ventilatsiooni kuuma õhu väljatõmbamiseks: vannitoa ja köögi väljatõmbeventilaatorid aitavad eemaldada soojust. Öösel avatud akende ja ventilaatorite kombinatsioon aitab siseruumidesse saada jahedama õhu.

Tee ise jahuti: riputa külm märg lina ventilaatori ette või aseta selle ette jääkuubikutega kauss.

Kasuta laeventilaatorit: laeventilaator võib muuta toa tunduvalt jahedamaks ja kasutada vaid 10 protsenti energiast, mida konditsioneer vajaks.

Kasuta niiskusimurit: kõrge õhuniiskus muudab kodu palavaks ja umbseks, takistades higi aurustumist. Hea õhukuivati aitab liigse niiskuse eemaldada.

Näpunäited parema une saavutamiseks

Investeeri jahutavasse voodipesusse: valige hingavad materjalid, nagu puuvill.

Mine enne magama minekut vanni või duši alla: leige dušš paar tundi enne magamaminekut alandab kehatemperatuuri ja aitab paremini magada.

Vältige alkoholi: alkohol põhjustab kuumahoogusid ja öist higistamist. Kuumadel öödel on parem juua vett, et täiendada higistamisega kaotatud vedelikuvaru.

Külmutage sokid ja padjapüürid: pange sokid ja padjapüürid tund enne magamaminekut sügavkülma. Jahedad sokid aitavad reguleerida kehatemperatuuri, kuna jalad sisaldavad palju veresooni.

Magage madalal: kuum õhk tõuseb, seega magage alumisel korrusel või põrandal, kui võimalik.

Need nipid aitavad hoida kodu jahedamana ja tunda end kuumadel suvepäevadel mugavamalt.

Märksõnad

Tagasi üles