3 varast märki, mis viitavad soolevähile

PM Tervis
Copy
Soolevähist võib anda märku verejooks.
Soolevähist võib anda märku verejooks. Foto: Shutterstock

Jämesoolevähk tabab järjest enam alla 50-aastaseid inimesi. Uus uuring toob välja hoiatavad märgid, mida noored patsiendid esmalt kogevad.

Uuring tugines andmetele 80 erinevast uuringust, milles osales peaaegu 25 miljonit alla 50-aastast patsienti.

Peaaegu pooltel juhtudel (45%) oli esialgne sümptom veri väljaheites, järgnesid kõhukrambid (40% juhtudest) ja sooletöö muutused (27% juhtudest), teatas Joshua Demb, gastroenteroloogia tudeng California ülikoolist San Diegos.

Siiski kulus sageli kaua aega, enne kui nende sümptomitega patsientidel diagnoositi varajane jämesoolevähk.

«Signaalide või sümptomite ilmnemisest kuni varajase jämesoolevähi diagnoosini kulus sageli neli kuni kuus kuud,» kirjutas Dembi meeskond.

Muidugi võivad kõnealused sümptomid viidata ka muudele terviseprobleemidele. Näiteks võib veri väljaheites olla märk hemorroididest, mis on üsna levinud. Dembi meeskond nentis aga uuringus, et liiga sageli omistatakse noortel esinev pärakuverejooks healoomulisematele seisunditele, nagu hemorroidid. «Nooremad patsiendid võivad kogeda pidevaid märke ja sümptomeid ning viivitada arsti poole pöördumisega,» kirjutasid nad. Viivituste põhjused võivad tuleneda näiteks patsiendi uskumusest, et ta on vähi pärast muretsemiseks liiga noor.

Isegi kui arstiga konsulteeritakse, võivad nii patsiendid kui ka arstid sümptomeid alahinnata ning mitte tunnistada olulisi hoiatavaid märke ja kliinilisi vihjeid, mis võiksid aluseks olla vähikahtlusele, ütlesid teadlased.

Erinevate uuringute kohaselt diagnoositakse 58-89 protsenti jämesoolevähi juhtudest alla 50-aastaste inimeste hulgas alles haiguse hilises staadiumis, võrreldes 30-63 protsendiga vanemate patsientide hulgas.

Leidud avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles