Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Elupäästev plaaster suudab kontrollida seda olulist ajufunktsiooni

Copy
Aju, ajutegevus. Pilt on illustreeriv.
Aju, ajutegevus. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Revolutsiooniline seade, mis parandab patsiendi paranemise tõhusust, on vaid postmargisuurune ultraheliplaaster ja võib peagi päästa elusid, jälgides haiglapatsientide aju verevoolu. 

Praegu kontrollitakse insuldist taastuvate inimeste peaaju verevoolu, hoides ultraheliandurit inimese pea küljes. California ülikooli San Diegose teadlaste sõnul on sellel lähenemisel kaks puudust.

Esiteks sõltub sellisel viisil saadud mõõtmiste täpsus tehniku oskustest. Teiseks tehakse mõõtmisi tavaliselt päeva jooksul teatud ajavahemike järel. See tähendab, et verevoolu muutused, mis toimuvad nende ajavahemike vahel, jäävad avastamata. Siinkohal tulebki mängu uus seade, milleks on postmargisuurune plaaster.

Paindlik silikoonist seade püsib kogu haiglas viibimise aja jooksul patsiendi oimukohal. Selle aja jooksul jälgib ja salvestab see pidevalt verevoolu patsiendi ajus.

Plaaster sisaldab mitut kihti paindlikku elektroonikat, sealhulgas vaskelektroodide ja piesoelektriliste muundurite kihte. Elektrivoolu mõjul toodavad muundurid 2-megahertsiseid ultrahelilaineid, mis liiguvad ajju ja peegelduvad tagasi. 

Kasutades ülikiiret ultrahelipõhist kuvamissüsteemi, analüüsib selle seadmega ühendatud arvuti ultraheli kajasid, et luua arterite reaalajas kolmemõõtmeline digitaalne mudel, näidates nende mahtusid, nurka ja asendit. Laborikatsetes, mis tehti 36 terve vabatahtliku peal, suutis tehnoloogia mõõta tsüstoolse faasi tipu, keskmise voolu ja diastoolse faasi lõplikku vere voolukiirust sama täpselt kui traditsiooniline käsitsi hoitav ultraheliandur.

Praegu plaanitakse kliinilisi katseid reaalsete neuroloogiliste seisunditega patsientidega, samuti iseseisva juhtmeta plaastri versiooni väljatöötamist, edastab New Atlas

Prof Sheng Xu juhitud uurimistöö on hiljuti avaldatud ajakirjas Nature

Tagasi üles