Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Väidetavalt pole see filmistsenaarium: Pakistani mees plaanib päid siirdavat robotit

Copy
Kas tulevikus vahetatakse sel moel päid?
Kas tulevikus vahetatakse sel moel päid? Foto: Kuvatõmmis videost

See kõlab nagu B-kategooria ulme- ja õudusfilmi avastseen, aga võib saada reaalsuseks: peasiirdamisi, mida teevad täielikult robotkirurgid, võib start-up-BrainBridge'i ekspertide sõnul näha haiglates juba järgmise kümnendi jooksul. Meditsiiniasjatundjad on sellega seotult pigem skeptiliselt vait, kuid futuristliku ideena kuvab see visioon siiski teatavaid meditsiini piirjooni, isegi kui need jäävadki kättesaamatuteks horisontideks.

See on Berliinis baseeruva molekulaarbioloogi, filmitegija, produtsendi, autori ja teadusajakirjaniku Hashem Al-Ghaili vaimusünnitis, keda võib-olla mäletate 2022. aastast, mil ta esitles futuristlikku ja düstoopilist kunstliku emaka tehase EctoLife kontseptsiooni.

Tema uusim ettevõtmine BrainBridge plaanib kasutada ülikiireid robootilisi süsteeme, et säilitada aju eluvõimekus, kui pea siirdatakse sobivale doonorkehale (Kas seda ei peaks siis kutsuma kehasiirdamiseks? Siinkohal tasuks vast kaaluda mõningaid olulisemaid küsimusi...).

Ehk oleks sobilik alustada selle kontseptuaalse videoga.

Liigutuses, mis muudab Neuralinki vaat et labaseks peamassaažiks, tahab Al-Ghaili teha täielikke pea- ja näooperatsioone, et anda tõsise puudega inimestele uus eluvõimalus. Operatsiooni juhivad tehisintellekti algoritmid, mis suunavad arvukaid robotkäsi, et eemaldada pea ja kinnitada see uuele kehale, taasühendades seljaaju, närvid ja veresooned. Lõigatud neuronite ühendamiseks kasutatakse spetsiaalset keemilist liimi ja polüetüleenglükooli.

«Mul on hea meel tutvustada BrainBridge’i, maailma esimest peasiirdamissüsteemi kontseptsiooni, mis integreerib arenenud robootika ja tehisintellekti, et teha täielikke pea ja näo siirdamise protseduure,» teatas Al-Ghaili (kus mujal kui) sotsiaalmeedias. «See tipptasemel süsteem pakub uut lootust patsientidele, kes kannatavad ravimatute seisundite all, nagu neljanda staadiumi vähk, halvatus ja neurodegeneratiivsed haigused, nagu Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi.»

Al-Ghaili vihjas oma julgele uuele teadusprojektile esimest korda Xis eelmise aasta lõpus ning ütles, et kaheksa-aastane plaan esimese operatsiooni jaoks annab talle aega värvata tipptalente, et ületada praegused meditsiini väljakutsed, nagu seljaajuga seotud raskused. Ta soovib, et BrainBridge alustaks edukaid seljaaju operatsioone, enne kui liigub pea/keha siirdamise ärisse.

Meditsiiniteaduse kogukond on siiski jäänud suhteliselt vaikseks BrainBridge’i ametliku käivitamise suhtes.

See pole esimene kord, kui on lubatud peasiirdamisi, kusjuures vastuoluline Itaalia arst Sergio Canavero ei suutnud täita oma lubadust juba 2017. aastal. Kõige kaugemale jõudis ta kahe surnukeha osade vahetusega, nagu toimus see Nicolas Cage'i ja John Travoltaga filmis «Face Off».

«BrainBridge suudab teha näo ja peanaha siirdamisi, et taastada funktsionaalsus ja esteetiline välimus,» väidab start-up’i detailivaene veebisait. «Nooremate doonorkudede kasutamine vähendab tagasilükkamise riski ja parandab välimust. Hoolikad õmblused ning operatsioonijärgne hooldus soodustavad paranemist ja minimeerivad armistumist.»

Sait rõhutab, et BrainBridge on n-ö kontseptuaalses faasis, nii et kui lootsite oma nime ootenimekirja lisada, pole teil praegu õnne.

Ja kui te jäite EctoLife'i unenäolisest beebitehase reklaamvideost ilma, tehke endale teene ja vaadake see kindlasti ära.

Allikas: BrainBridge ja New Atlas 

Märksõnad

Tagasi üles