Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Populaarsed kaalulangetusravimid võivad põhjustada rasket terviseprobleemi (4)

Copy
Diabeediravim Ozempic.
Diabeediravim Ozempic. Foto: Shutterstock

Uued uuringud on viidanud sellele, et Ozempicu, Wegovy ja teiste GLP-1 ravimite kasutamine võib suurendada riski seedehalvatuse ehk gastropareesi tekkeks, edastab Gizmodo

Gastroparees on seisund, mida iseloomustab hilinenud mao tühjenemine. Kui toit jõuab makku, purustavad organi võimsad lihased toidu väiksemateks tükkideks ja suunavad need vaevata peensoolde. Gastropareesiga inimestel need lihased aga aeglustuvad või lakkavad täielikult töötamast (seetõttu nimetatakse seda ka mao paralüüsiks ehk halvatuseks), põhjustades seedeprotsessi viivitusi.

Gastropareesi sümptomid ja tüsistused

Gastropareesi sümptomid varieeruvad, kuid võivad hõlmata kiiret täiskõhutunnet söögikorra ajal, iiveldust, oksendamist, puhitusi, kõrvetisi ja kõhuvalu. Mida kauem gastroparees kestab, seda tõenäolisemalt ilmnevad tõsisemad sümptomid, nagu raske dehüdratsioon, alatoitumus ja tahtmatu kaalulangus. Mõnikord võib viivitus põhjustada toidu kokkukleepumist tahkeks massiks, mida nimetatakse bezoaariks (bezoar). See võib blokeerida mao ja takistada midagi peensoolde jõudmast – potentsiaalselt eluohtlik komplikatsioon. Teistel juhtudel võivad inimesed kogeda väga väheseid sümptomeid või võivad need üldse puududa.

Uuringud GLP-1 ravimite ja gastropareesi vahelise seose kohta

Enamik gastropareesi juhtumeid on idiopaatilised, mis tähendab, et neil pole selget põhjust. Siiski on teada riskitegureid, nagu diabeet ja teatud ravimid. Aastate jooksul on kogunenud tõendeid, et GLP-1 ravimid on üks neist riskiteguritest. Viimased uuringud pärinevad kolmest esialgsest uurimusest.

Kahes uuringus leiti, et GLP-1 ravimeid kasutavatel inimestel on märkimisväärselt suurem gastropareesi risk, võrreldes nendega, kes neid ravimeid ei kasuta, samas kui kolmas uuring analüüsis GLP-1 kasutajate tervist, kes hiljem gastropareesi said. Endised patsiendid on hakanud ka Ozempicu, Wegovy, Mounjaro ja Zepboundi tootjaid kohtusse kaebama, väites, et nende ravimite kasutamine on põhjustanud tõsiseid tüsistusi, sealhulgas gastropareesi.

Gastropareesi haruldus ja ravi

Oluline on märkida, et gastroparees on haruldane, isegi GLP-1 kasutajate seas. Näiteks ühes hiljutises uuringus, mille viisid läbi Clevelandi ülikooli haigla teadlased, tekkis 0,1 protsendil GLP-1 ravimit kaalulangetamiseks kasutanud rasvunud inimestest gastroparees kuue kuu jooksul või hiljem, võrreldes 0,04 protsendi sarnaste patsientidega, kes GLP-1 ravimeid ei kasutanud. See võib samuti selgitada, miks kliinilised uuringud pole suutnud tuvastada seost gastropareesi ja GLP-1 ravimite vahel, kuna selleks oleks vaja uurida väga paljusid inimesi, et näha selget suundumust.

Arstide kogemuste põhjal on GLP-1 ravimite kasutamise lõpetamine tavaliselt aidanud leevendada patsientide gastropareesi, kuigi mõned inimesed kogesid sümptomeid veel kaua pärast ravimi kasutamise lõpetamist. Toitumise muutmine või teatud ravimid võivad samuti aidata, kuid rasked või kroonilised juhtumid võivad vajada drastilisemat sekkumist, nagu IV-toitmine või jejunostoomi toru kaudu (IV nutrition or jejunostomy tube feeding) toitmine, kus vedel toit suunatakse toru kaudu peensoolde, maost mööda minnes.

Praegu ei sisalda GLP-1 ravimid, nagu Wegovy, silti, mis otseselt hoiataks gastropareesi riski eest, kuigi on märgitud, et sellised ravimid võivad takistada mao tühjenemist, mis võib mõjutada teiste ravimite imendumist. Kuid on võimalik, et FDA nõuab tulevikus selle riski avalikustamist, kui rohkem tõendeid ilmneb. Eelmisel sügisel nõudis amet muutust Ozempicu sildil, mainides võimalikku iileuse (soolesulguse) riski, tuginedes kahjuteadetele, kuigi iileuse kinnitamine kõrvaltoimena jäi puudulikuks.

Praegu jääb gastroparees kahtlustatavaks, kuid mitte kinnitatud GLP-1 ravimite kõrvaltoimeks. Ja kuigi see võib olla haruldane, on see kindlasti komplikatsioon, millele arstid ja patsiendid peavad nende ravimite kasutamise ajal tähelepanu pöörama.

Tagasi üles