Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas meestele mõeldud beebipillid tõesti toimivad?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Teadlased on uurinud valku, mis on viljaka sperma tootmiseks hädavajalik ja mis võib viia lähemale meessoole mõeldud rasestumisvastase vahendi loomisele. Selle valgu ajutine väljalülitamine annaks meestele kontrolli oma viljastamisvõime üle ilma kõrvaltoimete ja pikaajaliste viljakusprobleemideta.

Teadlased teadsid juba, et seriini/treoniini kinaasi 33 (STK33) geeni mutatsioon muudab isased steriilseks. Baylor College of Medicine'i teadlased avastasid väikemolekulilise ühendi, mis võib STK33 ajutiselt välja lülitada. Kuigi see ei ole esimene mittehormonaalne spermatosoide sihtiv teraapia, pakub uuring uut eesmärki teadusmaailma pikka aega kestvas püüdluses leida meeste jaoks «beebipill».

«Kuigi teadlased on uurinud mitmeid strateegiaid meeste rasestumisvastaste vahendite väljatöötamiseks, ei ole meil endiselt meeste jaoks rasestumisvastast tabletti,» ütles üks autoritest dr Martin Matzuk. «Selles uuringus keskendusime uuele lähenemisele – sellise väikese molekuli tuvastamisele, mis inhibeeriks seriini/treoniini kinaasi 33 (STK33).»

«STK33d peetakse seega heaks uurimisobjektiks, millel on meeste rasestumisvastaste vahendite maailmas minimaalselt ohutusprobleeme,» lisas ta.

Meeskond sõelus oma mitmemiljardilist ühendite kogumit potentsiaalsete STK33 inhibiitorite leidmiseks, mida nad seejärel muutsid stabiilsemaks, sihipärasemaks ja tõhusamaks hiirtega tehtavateks katseteks.

«Nende muudetud versioonide hulgast osutus ühend CDD-2807 kõige tõhusamaks,» ütles esimene autor dr Angela Ku, Matzuki laborist Bayloris.

«Seejärel testisime CDD-2807 tõhusust hiiremudelis,» lisas kaasautor Courtney M. Sutton, samuti Matzuki laborist. «Hindasime mitmeid annuseid ja raviskeeme ning määrasime seejärel hiirte spermatosoidide liikuvuse ja arvu ning nende võimet viljastada emasloomi.»

CDD-2807 suutis ületada munandite verebarjääri, sihtides otse STK33t ja mõjutades spermatosoidide arvu ja liikuvust, takistades viljakust isegi madala ravimiannuse korral, kirjutab Baylor College of Medicine

«Meil oli hea meel näha, et hiirtel ei ilmnenud CDD-2807 ravist toksilisuse märke. Ühend ei akumuleerunud ajus ja ravi ei muutnud munandite suurust,» ütles Sutton. «Oluline on, et rasestumisvastane mõju oli pöörduv. Pärast CDD-2807st loobumist taastus hiirtel spermatosoidide liikuvus ja arv ning nad olid taas viljakad.»

Kuigi me ei saa lähiajal apteegist selliseid tablette osta, jätkab meeskond CDD-2807 ja teiste potentsiaalsete kandidaatühendite edasisi katsetusi.

«Meie eesmärk on hinnata STK33 inhibiitorit ja CDD-2807 sarnaseid ühendeid primaatidel, et määrata nende tõhusus meeste rasestumisvastaste vahenditena,» ütles Matzuk.

Veel pole selge, kas see sihtmolekul võib avaldada sama mõju inimese spermatosoididele. 

Märksõnad

Tagasi üles