Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Trombiohtu tõstab üllatav tegur

Copy
Trombide tekke riski suurendavad ka südame eripärad.
Trombide tekke riski suurendavad ka südame eripärad. Foto: Shutterstock

Pompeu Fabra ülikooli ja Inria Epione uurimisinstituudi teadlased analüüsisid, kuidas südame õõnsuste kuju ja kopsuveenide kalle mõjutavad trombide tekkeriski kodade virvendusarütmiaga patsientidel, vahendab Medical Xpress.

Uuringus, mis hõlmas 130 patsienti, ilmnes, et trombiriski mõjutavad südame õõnsuste kuju ja eriti kopsuveenide ühildumise nurk vasaku koja väljasopistuva osaga. Tulemused avaldati ajakirjas Scientific Reports.

Uuring näitas, et kopsuveenide kalle võib selgitada verevoolu kiirust ja stagnatsiooni vasakus kojas, mis on trombide tekke riskitegur. Teadlased mõõtsid erinevaid parameetreid, sealhulgas vasaku koja anatoomilisi omadusi, kopsuveenide nurka, ning vereringe toimimist.

PhySense grupi teadlaste sõnul aitavad uurimistulemused paremini hinnata insuldiriski kodade virvendusarütmiaga patsientidel ning pakkuda täpsemaid ravimeetodeid tromboosi ennetamiseks ja raviks.

Mis on tromboos?

Tromboos on veresoone ummistus. See tekib, kui verehüüve ehk tromb aeglustab veenis või arteris verevoolu või takistab seda täielikult.

Kolm peamist tromboosi põhjust on:

  • aeglane verevool;
  • liigne verehüübivus;
  • veresoone seina kahjustus. Mõnel juhul võib tromboos tekkida nende kolme teguri üheaegsel olemasolul.

Allikas: tromboos.ee

Märksõnad

Tagasi üles