Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nakkused põhjustavad pooled ​​lapsesurmad Venemaal

Copy
Meningokoki-nakkuse tekitajaks on gram-negatiivne bakter Neisseria meningitidis ehk meningokokk. Bakteri antigeense struktuuri järgi eristatakse 13 serogruppi, nendest 6 (A, B, C, W-135, X ja Y) on peamised invasiivse nakkuse tekitajad. Allikas: terviseamet.
Meningokoki-nakkuse tekitajaks on gram-negatiivne bakter Neisseria meningitidis ehk meningokokk. Bakteri antigeense struktuuri järgi eristatakse 13 serogruppi, nendest 6 (A, B, C, W-135, X ja Y) on peamised invasiivse nakkuse tekitajad. Allikas: terviseamet. Foto: Shutterstock

Venemaal nakkushaiguste ja nakkustüsistuste tagajärjel surnud laste osakaal on 50 protsenti, nakkused põhjustasid ka 20 protsenti laste puuetest, ütles Venemaa tervishoiuministeeriumi laste nakkushaiguste peaspetsialist Juri Lobzin.

«Kahjuks ei suuda me alati raskete ja keeruliste vormidega toime tulla ja sellest tulenevalt ka suremus. Kui vaadata kõiki surnud lapsi, siis 50 protsendil juhtudest on oluline nakkuse mõjur – nakkushaigused ja mõningate nakkuste tüsistused, mitte ainult klassikalised nakkused, vaid ka kirurgilistes haiglates saadud nakkused,» rääkis Lobizin kolmapäeval ümarlaual «Terved lapsed – õnnelik perekond».

Ta ütles ka, et ligikaudu 20 protsenti laste puuetest on nakkushaiguste tagajärg.

Asjatundja sõnul on kõikide laste haiguste struktuuris, välja arvatud vigastused, 80-85 protsenti nakkushaigused.

Ta ütles ka, et alates 2025. aastast kavatsetakse riiklikku ennetavate vaktsineerimiste kalendrisse lisada meningokokkinfektsiooni vastane vaktsineerimine.

«Alates 2025. aastast peame võtma meningokoki nakkuse oma riiklikku ennetava vaktsineerimise kalendrisse,» märkis asjatundja.

Varem teatati meedias, et meningokoki vastu vaktsineerimise riiklikku ennetava vaktsineerimise kalendrisse lisamine läheb maksma kaheksa-üheksa miljardit rubla (82,4-92,7 miljonit eurot).

Mullu toimus Jekaterinburgis Ozoni jaotuskeskuses meningokoki nakkuse puhang; kaks haiget suri. Lisaks oli 2022. aastal Moskva oblastis nakkusliku meningiidi puhang.

Tagasi üles