Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuumad ilmad on tervisele ohtlikud: kuidas kuumarabandust ennetada?

Copy
Kuumarabandus on kõige tõsisem kuumakahjustuse vorm.
Kuumarabandus on kõige tõsisem kuumakahjustuse vorm. Foto: Shutterstock

Kuumarabandus on kõige tõsisem kuumakahjustuse vorm. Tõsine kuumarabandus võib tekitada elunditele kahjustusi ning põhjustada isegi surma, kirjutab Lääne-Tallinna Keskhaigla õde ja esmaabikoolitaja Ljudmila Linnik.

Kuumarabandus tekib, kui puutume pikema aja jooksul kokku kõrge temperatuuriga või teeme palavas midagi füüsilist, mille tõttu tõuseb kehatemperatuur lausa 40 kraadini või üle selle. 

Kuumarabanduse ennetus

  • Kanna lohvakaid, kergeid riideid. Kui kanda liiga palju või hästi liibuvaid riideid, ei saa keha õigesti maha jahtuda.
  • Kaitse end päikesepõletuse eest. Päikesepõletus mõjutab keha võimet end maha jahutada, seega kaitse end õues olles laia kübaraga ja päikeseprillidega. Kasuta päikesekaitsevahendeid ja määri neid uuesti peale iga kahe tunni järel – higistamise või ujumise korral veel sagedamini.
  • Joo palju vedelikku. Hüdreerunud olek aitab kehal higistada ja normaalset kehatemperatuuri säilitada.
  • Ära jäta kedagi pargitud autosse. See on levinud põhjus, miks lapsed surevad kuumuse tõttu. Kui parkida sõiduk päikese kätte, tõuseb seal temperatuur 6-7 kraadi võrra juba 10 minutiga. Sooja või kuuma ilma korral ei ole ohutu jätta inimest ega kodulooma pargitud autosse, isegi kui aknad on praokil või kui auto asub varjulises kohas. Kui auto on pargitud, hoia autot lukus, et ükski laps ei saaks autosse sisse.
  • Päeva kõige kuumemal ajal võta rahulikult. Kui ei ole võimalik vältida kuuma ilmaga füüsiliselt kurnavaid tegevusi, joo palju vedelikku ja puhka tihti jahedamas kohas. Proovi korraldada nii, et trenn või füüsiline töö toimuks päeva jahedamal ajal, näiteks varahommikul või õhtul.
  • Ole ettevaatlik, kui kuulud riskirühma. Kui võtad ravimeid või sul on haigus, mille tõttu suureneb ülekuumenemisoht, väldi kuumust ning kui märkad ülekuumenemise sümptomeid, tegutse kiiresti. Kui osaled kuuma ilmaga spordiüritusel või tegutsed muul viisil füüsiliselt aktiivselt, tee enne kindlaks, et kuumast tingitud terviseprobleemi korral oleks läheduses meditsiiniline abi.
Tagasi üles