Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Ohtlike verehüüvete tekkesse võib panustada levinud aine

Copy
Verehüüve. Illustratsioon.
Verehüüve. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Aasta alguses tuli murranguline uudis uuringust, kus leiti mikroplasti – väikseid plastiosi – rohkem kui pooltest ummistunud arteritest saadud rasvaproovidest. Nüüd teatavad Hiina teadlased uuest uuringust, kus leiti mikroplasti südame ja aju arteritest ning süvaveenidest eemaldatud verehüüvetes.

Uuring hõlmas 30 patsienti, kes läbisid operatsiooni verehüüvete eemaldamiseks pärast insulti, südameinfarkti või süvaveenide tromboosi. Patsientide keskmine vanus oli 65 aastat ja neil oli erinev haigusajalugu ja elustiil, vahendab Science Alert.

Mikroplasti analüüsis tuvastati plasti 24 verehüübes 30st proovist. Sealhulgas leiti polüvinüülkloriidi (PVC) ja polüetüleeni (PE), mis on laialt kasutatavad plastid. Samuti leiti trombidest polüamiid 66, mis on tavaline tekstiilide ja kangaste plast. Kõige sagedamini esines polüetüleen, moodustades 54 protsenti analüüsitud osakestest.

Uuringus selgus, et inimestel, kelle verehüüvetes oli rohkem mikroplasti, olid ka kõrgemad D-dimeeri tasemed, mis viitab trombide esinemisele. Teadlased kahtlustavad, et mikroplast võib aidata kaasa vere hüübimisele, kuid on vaja teha rohkem uuringuid, et seda kinnitada.

«Need leiud viitavad, et mikroplast võib olla potentsiaalne riskifaktor vaskulaarse tervise jaoks,» kirjutavad teadlased.

Mikroplasti tervisemõjude uurimine edeneb kiiresti, kuid plastitoodang suureneb pidevalt, mis suurendab muret nende võimalike tervisemõjude üle. Uuring avaldati ajakirjas eBioMedicine.

Tagasi üles