Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Muutused küünevärvis võivad viidata vähile

Copy
Küüned. Pilt on illustreeriv.
Küüned. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Küünte väljanägemine võib teie üldise tervise kohta palju öelda. Teadlased on nüüdseks avastanud, et küünte loomuliku värvuse muutus võib anda märku inimese riskist haigestuda vähki, kirjutab Medical Daily

USA riiklike terviseinstituutide (NIH) juhitud uuringu kohaselt võib healoomuline küüne anomaalia (onychopapilloma), mida iseloomustab valge või punane vööt küüne pikkuses ja küünte paksenemine, põhjustada BAP1 kasvaja eelsoodumuse sündroomi. 

BAP1 kasvaja eelsoodumuse sündroom on harvaesinev pärilik haigus, mis on seotud vähkkasvajate suurenenud riskiga nahas, silmades, neerudes ning rindkere ja kõhtu vooderdavas mesoteelis. Seda põhjustavad mutatsioonid BAP1 geenis. 

Jama Networkis avaldatud uuringu tulemused kirjeldasid, kuidas meeskond hindas NIH kliinilises vähikeskuses küünte kõrvalekaldeid 47 inimesel, kel oli pärilik eelsoodumus. 

«Kui küsiti geneetilise hindamise alguses küünte tervise kohta, teatas üks patsient, et ta on märganud oma küüntes peeneid muutusi. Tema kommentaar ajendas meid süstemaatiliselt hindama teisi osalejaid küünte muutuste osas ja seda uut leidu avastama,» ütles kaasautor Alexandra Lebensohn NIH riiklikust vähiinstituudist.

Biopsiate abil kinnitasid teadlased osalejate küüne anomaalia kahtlust. See probleem mõjutab tavaliselt ainult ühte küünt. Kuid enam kui 88 protsenti BAP1 kasvaja dispositsiooni sündroomiga osalejatest vanuses 30 aastat ja vanemad olid märgid mitmel küünel.

«Seda leidu täheldatakse üldpopulatsioonis harva ja me usume, et küünte muutused, mis viitavad küüne anomaaliale mitmel küünel, peaksid ajendama kaaluma BAP1 kasvaja eelsoodumuse sündroomi diagnoosimist,» ütles uuringu autor dr Edward Cowen.

Uuringutulemuste põhjal soovitavad teadlased küünte sõeluuringut patsientidel, kellel on perekonnas esinenud melanoomi või muud potentsiaalset BAP1-ga seotud pahaloomulist kasvajat.

Tagasi üles